en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Bind en midsommarkrans
Publicerat: 2018-06-21

Bind en midsommarkrans

Med lite bindtråd och skatter från trädgården kan du binda en midsommarkrans som passar allt och alla – oavsett om den är till huvudbonad eller bordsdekoration. Här är tipsen som gör kransbindningen enkel.

En midsommarkrans hör högtiden till. Förutom att vara vacker att se på är binderiet av kransen en rolig aktivitet som passar alla.

Med eller utan stomme

För att kunna binda en krans endast genom att fläta ihop blommans stjälk behöver du välja blommor med omsorg. Väljer du istället att göra en stabil stomme av lite grövre bindtråd och därefter fästa dina blommor med en tunnare myrtetråd kan du i princip välja helt fritt i trädgården. Använder du tråd i grön färg kommer den heller inte att synas särskilt väl.

Blommor och blad från trädgården

Klassiska blommor i en midsommarkrans är blåklint, prästkrage och brudslöja. Många gillar även att blanda in en röd blomma såsom studentnejlika. Det är dock bara fantasin som sätter gränser. Allt som blommar i slutet av juni är värd att ta plats i en midsommarkrans.

Förkultiverade ringblommor – eller sådana som frösådde sig förra hösten – kanske redan blommar. Den starkt orangefärgade ringblomman ’Pacific Beauty’ ger din krans ett exotiskt utseende medan ’Ivory Princess’ och ’Bronzed Beauty’ ger ett mer lågmält intryck. Även rosenskära är vackra i din krans, i synnerhet om du blandar in gröna blad.

Vill du ha en midsommarkrans som syns är det läge att plocka de större blommorna. Solrosoren ’Ice Cream’ blommar med ca 7 cm stora, krämvita blommor. Små för att vara en solros, desto större i en krans.

Blåklint växer ofta vid åkrar och är lättodlad i din trädgård.

Blåklint växer ofta vid åkrar och är lättodlad i din trädgård.

En midsommarkrans som doftar och smakar

Det går utmärkt att göra en doftande krans. Genom att binda små buketter av exempelvis persilja, basilika, mynta eller lavendel kan du få en krans som doftar. Blir doften för intensiv för att bära på huvudet kan du alltid låta den vara en del av bordsdukningen. Varför inte låta gästerna plocka blad från kransen för att smaksätta middagen?

Få midsommarkransen att hålla

För att få kransen att hålla längre kan du spraya den med lite vatten under dagen. En solig, varm midsommardag gör att din krans vissnar snabbare.

Vill du inte ha kransen på huvudet är den lika fin som bordsdekoration eller att hänga på dörren. På bordet kan du dessutom lägga den på en tallrik med lite vatten, vilket får kransen att hålla längre.

Läs också:

Förodla sommarblommor för lyckat resultat

Gör en busenkel bukett

Duka med blommor

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...