en blogg från Nelson Garden
DIY - Do it yourself
Torka kryddor
Publicerat: 2016-07-01

Torka kryddor och ge bort i present

Det är enkelt att torka kryddor för att exempelvis kunna njuta av dem även under vintern. Prova att skapa din egen favoritblandning av egenodlade, torkade kryddor. Det blir en jättebra gå-bort-present.

Att kunna njuta av egenodlade kryddor ger en känsla av lyx i vardagen. Genom att torka en del av kryddorna du odlar får du enkel tillgång till egna kryddor hela året.

En del kryddor som dill, persilja och basilika tappar dock i smak om du torkar dem. Sådana kryddor är bättre att frysa. De kryddor som bäst bevarar smaken i torkad form är t.ex. oregano, timjan, salvia, mynta, rosmarin, dragon och citronmeliss. Men visst kan du prova att torka även basilikan eller persiljan. En del av smaken blir definitivt kvar och kanske vill du ha med de här kryddorna i dina egna blandningar av torkade kryddor.

Kryddor kan du skörda i flera omgångar eftersom nya blad hela tiden växer fram. Det går därför utmärkt att torka en del av sommarens kryddor redan i juli eftersom du ändå kommer att ha nog med färska kryddor att skörda efter hand under sommaren.

Torka kryddor själv. Perfekt som present.

Sätt ihop din egen blanding av egenodlade, torkade kryddor. Enkelt och perfekt som present.

Torka kryddor.

Så här gör du:

Strax innan kryddorna börjar blomma är det en bra tid att skörda och torka en del av dem inför vintern. Klipp av stjälkarna på förmiddagen när daggen torkat upp och sprid ut dem på exempelvis en dagstidning där de får ligga och torka. Eller häng dem upp och ned i fina små buketter. Platsen bör vara varm och torr men undvik solljus som gör att örterna tappar både smak och doft.

Du kan repa av bladen från skaften men vänta gärna med att smula sönder örterna tills dess du ska använda dem i matlagningen.

Förvara kryddorna och örterna i mörka burkar när de torkat. Om du hellre vill använda vackra, transparenta glasburkar så är det bra att förvara burkarna mörkt. På så vis bevarar du smaken bättre i kryddorna. Ett tips är också att göra olika blandningar av dina torkade kryddor. Prova dig fram och sätt ihop din egen favoritblandning – enkelt och dessutom roligt att ge bort som present.

Läs också:

Kryddodling på enklare vis

Läsartipset: Odla kryddor i ventilationsrör

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...