en blogg från Nelson Garden
DIY - Do it yourself
pyssel_med_krasse
Publicerat: 2016-10-31

Kul pyssel med smörgåskrasse

Under skolloven är det perfekt att kunna ägna sig åt mysiga pyssel tillsammans med familjen. Här bjuder vi på ett enkelt tips på pyssel med smörgåskrasse och krukor som är kul för både barn och vuxna. De fina krukorna blir dessutom fina på matbordet eller till inomhusodlingen på fönsterbrädan. 

Nu när dagarna blir mörkare och kylan kommer är det många av oss som lämnar utomhusodlingen och flyttar in istället. Det finns många frön som går att sätta i jorden inomhus hela vintern och faktum är att med den vitaminrika smörgåskrassen behöver du inte ens jord för att lyckas.

Samla familjen och måla varsin fin kruka som ni sedan kan ha varsin enkel odling av smörgåskrasse i. Och varför inte ge bort en kruka med smörgåskrasse som överraskning till pappa på fars dag eller som annorlunda och personlig present när du är bortbjuden?

Inköpslista:

Terrakottakruka
Fat till terrakottakruka (eventuellt större storlek för att passa)
Valfri giftfri färg och pensel
Maskeringstejp
Hushållspapper
Smörgåskrassefrö

Gör så här:

1. Börja med att måla krukorna med pensel. Du kan enkelt tejpa på krukan och sedan måla över allt sammans för att skapa fina mönster. Dra bort tejpen först när färgen torkat.

2. Lägg några lager med hushållspapper i fatet till terrakottakrukan. Tänk på att se till att fatet passar att sätta i krukans öppning. Du kan eventuellt behöva köpa en lite större storlek på fatet så att det passar i krukans övre del.

3. Vattna hushållspappret och strö ut smörgåskrassefröna jämnt på pappret. Ställ varmt, exempelvis i ett fönster och se till att hålla pappret fuktigt varje dag. Smörgåskrassen trivs allra bäst om den får stå i 20–25 grader, precis när den ska gro. Fröna i ett paket smörgåskrasse räcker till ca 2 odlingsomgångar.

4. Vänta tre till sju dagar innan du har en kruka full med härlig krasse. Det är enkelt och smidigt att klippa av krassen direkt vid bordet och gott att ha på smörgåsen, räkmackan eller till salladen. Lycka till!

Vill du ha andra tips?

Video: Kombinera höstlök och perenner

Video: Plantera vårblommor i kruka i tre lager

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.