en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2018-12-25

Vinteraktiviteter för att förbättra din trädgård

Vinterns (eventuellt) lugnare tempo ger en utmärkt möjlighet att förbereda inför odlingens högsäsong. Här är några aktiviteter – utomhus och inomhus – som du kan varva med välbehövlig vila!

Beroende på var i landet du bor, hur du odlar och vilka ambitioner du har, kanske du fortfarande har en del att skörda? För dig som bor i landets norra delar kanske det snarare är snöskottning som står på schemat.

Dröm om och planera kommande års odling

Hur och vad vill du odla i år? Leta fram årets (eller förra årets) trädgårdstidningar och scrolla i flödet hos dina odlarvänner på Instagram för inspiration. Kanske är det dags att anlägga ett nytt land, flytta om eller helt enkelt förfina årets odling? Glöm inte att inget år är det andra likt – det som inte blev så lyckat ett år kan bli helt fenomenalt under nästa.

Behöver du fylla på i fröförrådet? Se över vilka sorter du har sedan tidigare och hur mycket som är kvar – på så vis undviker du att köpa på dig för mycket.

Behöver du fylla på i fröförrådet? Se över vilka sorter du har sedan tidigare och hur mycket som är kvar – på så vis undviker du att köpa på dig för mycket.

Beställ fröer

Börja med att gå igenom vilka fröpåsar du redan har. De flesta fröer har lång hållbarhet så länge som de förvaras rätt. Gunilla på Nelson Garden har tips på hur du förvarar dina fröer liksom hur du kan testa grobarheten. Hör också med odlarvänner i din omgivning, kanske kan ni byta fröer med varandra? Ta sedan hjälp av frökataloger och webbutiker för att fylla på med gamla favoriter och hitta nya guldkorn.

Vinterstäda och laga

Vi brukar generellt avråda från att höst- eller vinterstäda alltför mycket i trädgården. Förutom att ge dina fleråriga växter skydd mot kylan fungerar döda växtdelar och grenar också som en vinterbostad till många av våra nyttodjur. Under milda vintrar kan dock olika mögel- och svampsjukdomar blomma upp. Ta bort angripna växtdelar och släng i soptunnan (inte i komposten).

Vid stora mängder snö är det bra att ta en extra runda i din trädgård för att skaka av känsliga buskar och träd som riskerar att gå sönder under tyngden av snön. Detsamma gäller trädgårdens spaljéer, pergolor och växthus.

När du plöjer ner gröngödslingsväxter tillför du näring och förbättrar jordens struktur. Foto: Markus Danielsson

När du plöjer ner gröngödslingsväxter tillför du näring och förbättrar jordens struktur. Foto: Markus Danielsson

Så eller plöj ner gröngödsling

Bor du i landets södra delar och har barmark större delen av vinterhalvåret kan det vara en god idé att så någon form av fångstgröda under hösten. Denna växer upp under hösten och kan plöjas ner i jorden efter de första frostnätterna eller när våren är kommen.

I fröblandningarna med gröngödsling ingår exempelvis blodklöver, bovete och honungsfacelia. Förutom att bilda en skyddande matta och skydda jorden från att tömmas på näringsämnen förbättrar de jordens struktur när de plöjs ner. Är vintern mild brukar fröerna gro även om de sås på vintern. Då passar det bra att vända ner växtdelarna innan du planterar nytt på våren.

Ta hand om redskap och verktyg

Trädgårdsredskap blir smutsiga och ska slitas med hälsan, men de håller betydligt längre om de får ordentlig omvårdnad. Här är våra enkla tips för hur du får dina redskap att hålla längre.

Läs också:

Skörda i snö

Odla utan jord – hydroponisk odling

Allt om växtbelysning

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.