en blogg från Nelson Garden
Gästbloggat
sara_bäckmo_skillnadens_trädgård
Publicerat: 2016-07-21

Sommarläsning: Sara Bäckmo lever sin dröm

Att sticka ner fingrarna i jorden och att se plantor växa. Att bärga hem skördar och förse sina barn med giftfri mat. Det är en dröm som många delar. Sara Bäckmo förverkligade sin för fem år sedan. Idag är trebarnsfamiljen självförsörjande på grönsaker under mer än sju månader av året.
– Jag får gåshud när jag tänker på hur häftigt det är att hitta en ny passion så här mitt i livet, med småbarn, graviditeter och arbetsliv, säger Sara Bäckmo.

Två mil söder om Växjö, i Bökebacken, bor familjen Bäckmo. Det röda gamla huset, från 1800-talet, står vackert omringat av gröna ängar, åkrar och slingrande grusvägar. Och precis intill ligger en 400 kvadratmeter stor grönsaksodling. Det är Skillnadens trädgård – familjens egen köksträdgård. Det är tidigt på morgonen, en fredag i maj, och vårsolen värmer gott. Det första som möter mig när jag närmar mig huset är, förutom odlingsbäddar och pallkragar, pojkarna i familjen. Otto och Viggo, 7 och 5 år gamla, vattnar sina egna odlingslådor. Det är knappt att jag hinner stiga ur bilen, innan de vinkar in mig för att visa vad som skymtar i jorden. Bondbönor, sallat och kål – massor av kål, svartkål, grönkål och purpurkål. Kål är nämligen en av familjens stora favoriter i grönsakslandet. Om barnen själva får bestämma, sitter de gärna under kålnäten och äter direkt från plantorna.

Sara-Bäckmo

Sara Bäckmo odlar mycket spetskål, svartkål och savojkål. I köksträdgården finns ett helt kvarter på närmare 30 kvadratmeter bara för kål.

På bara fem år har Sara Bäckmo gått från novis till erfaren odlingsprofil. Med en tydlig önskan om en köksträdgård visste Sara först inte hur hon skulle börja förbereda sin odling. Då erbjöd sig grannen att gräva upp närmare 400 kvm av tomten med grävmaskin. Nu var det bara att sätta igång.
– Jag bestämde mig för att ge mig själv en utmaning: att på tre år bygga upp en köksträdgård som skulle ge min familj alla grönsaker vi behöver under sex av årets månader, säger Sara Bäckmo.

”I trädgården umgås vi, hela familjen”

Projektet lyckades. Det första året handlade det om att gräva och plantera. Under det andra året provade Sara att odla allt hon kunde komma på, för att se vad som fungerade och vad familjen tyckte om att äta. Det tredje året åt hela familjen bara hemodlade grönsaker under hela perioden från juni till och med december.
– Jag växte upp med en odlande mamma och åt mask och bönor om vartannat. Och det är exakt den uppväxten jag vill ge mina barn, säger Sara Bäckmo.

– I trädgården umgås vi, hela familjen. Barnen ser mig jobba och vi lär känna varandra på ett lekfullt och tillåtande sätt.

sara-bäckmo-höns

Familjen har 17 höns i trädgården, varav två är tuppar. Ottos favorithöna är Minis.

Till vardags jobbar Sara Bäckmo som journalist. Att ha en självförsörjande trädgård behöver inte kräva så mycket tid egentligen, menar hon. I genomsnitt tillbringar Sara en timme om dagen i trädgårdslandet.
– Många förväntar sig att en odlingsträdgård ska vara uppiffad, snygg och prydlig hela tiden. Men verkligheten ser inte ut så. Det ska vara lite naggat i kanten, trädgårdsredskap liggandes lite här och där och växter som är goda snarare än snygga, säger Sara Bäckmo.

Säsongsbetonade grönsaker

I familjen Bäckmos köksträdgård finns bara säsongsbetonade grönsaker. Sara sår och planterar, både tidig vår och sen höst. Målet är att kunna plocka den sista skörden i januari. Som allra frodigast och mustigast är trädgården mellan juni och augusti. Då skördas allt från morötter, bönor och majs till potatis, sallat och kål. Just kål använder familjen mycket, framför allt i matlagning, men också i sallader och syrningar. Sara odlar 15 sorters kål.

Sara Bäckmo tipsar: Så lyckas du med kål

Spetskål, svartkål, grönkål och savojkål sätter Sara ut i landen på våren, efter att ha försått plantor inomhus. Olika sorters kål sås sedan under vår och försommar och planteras ut löpande där det finns plats. Till exempel sås den sista broccolin i juli för att få en fin sista skörd i december. Just broccolin är den mest ultimata plantväxten, berättar Sara. Genom att man skördar toppskotten bildar plantan sidoskott. Det ger en skördetid på 5–6 månader.
– Vi älskar kål i alla färger och former. Det är nyttigt, användbart, gott och enkelt att odla. Poängen är att ha variation. Jag börjar tidigt på säsongen, då får jag den första skörden i maj–juni. Är våren för kall får krukorna stå skyddade i pallkragar med lock innan de sätts ut, säger Sara.

sara_backmo_5

Sara gör en grop i täckmaterialet, sätter ner plantorna och lägger kompostjord runtomkring.

För att lyckas med kålen, som oftast angrips av larver, förodlar Sara dem i små krukor inomhus eller i odlingstunnlar. När de blir 10–15 centimeter höga, efter cirka åtta veckor, planterar hon ut dem i trädgården. Tiden däremellan skolar hon om de flera gånger ju större plantan blir.
– En sak jag verkligen uppskattar med all underbar kål är att plantorna är så robusta. Om jag bara ser till att kålen är kraftig och frisk då jag sätter ut den, klarar den angrepp ganska bra. Så länge de ömtåligare bladen, där tillväxten sker, inte skadas för mycket återhämtar sig oftast växten fint.

En annan favorit hos familjen Bäckmo är svartkålen. Den är en av de viktigaste kålsorterna i köksträdgården. Sara skördar den från maj till vinter och använder den i bland annat barnens favoritpastasås. Spetskålen äter familjen färsk i sallader, men också gratinerad. Sara tycker att blomkålen blir speciellt god när den odlas hemma.
– Det är helt sensationella smaker. Det går inte att jämföra med kålen man köper i affären, säger Sara.

När kålplantorna vuxit sig stora nog planteras de ut i Saras täckodling. Hon beskriver det som ett hav av organiskt material i dova färger, med öar av finaste grönsaker. Här används ingen annan gödsel än täckmaterial och kompost. Alla odlingsbäddar packas in så att minsta möjliga jord tittar fram. Och under hela säsongen matar Sara jorden med sådant som växt i trädgården, löv, grenar, ogräs, blast och halm.
– När jag lägger materialet på mina grönsaksbäddar kryper hundratals maskar upp mot ytan och käkar från smörgåsbordet jag erbjuder dem. I gengäld bajsar de ut mängder av fin gödsel rakt ner i bädden. I en fungerande täckodling är mängden mask så stor att jag kan få cirka 90 kilo gödsel per kvadratmeter och säsong, bara genom att maskarna bearbetar täckmaterialet, säger Sara.

Kållandet är det första som Sara täcker. Kål vill nämligen ha mycket näring och får det genom ett mycket tjockt lager täckmaterial.
– Jag använder ingen gödsel utöver täckodlingen till grönsakerna. De får det de behöver genom jämn tillförsel av organiskt material under hela säsongen.

För att kunna utforska hur familjen kan bli självförsörjande på grönsaker under hela året har Sara låtit bygga tre odlingstunnlar på gården. Bäddarna har hon byggt av ytved från vänners sågverk och fyllt på med bland annat höns- och kogödsel, kompost, löv och gräsklipp. Tunnlarna ger också skydd åt plantor som snart ska sättas ut. Och kålen, den stortrivs här och växer sig stark innan utplantering.

Vad är det som driver dig?
– Att jag lär mig en hel del nytt. Småbarnstiden kretsar självklart väldigt mycket kring just barnen. Det känns skönt att, mitt i livet, kunna hitta en passion. Som dessutom gör nytta för hela familjen.

sara-bäckmo

Sara Bäckmo

Aktuell: Ger ut en bok om konsten att leva med ett trädgårdsskafferi. Utgivning mars 2016. Bor: På Skillnaden i Bökebacken, söder om Växjö.
Familj: Maken Philip, psykoterapeut, Otto, 7 år, Viggo, 6 år och Alba, 3 år samt fyra katter – Monster, Kabel, Snabel och Sladd.
Ålder: 38.
Odlar: I Skillnadens Trädgård – en 400 kvm stor köksträdgård i odlingszon 3.
Yrke: Journalist.

Från storstadstjej till lantis

Huset på Skillnadens trädgård i Bökebacken köpte Sara Bäckmo helt oplanerat för tolv år sedan. Då bodde hon i Växjö och jobbade med uppstarten av Barnkanalen på SVT. Under ett besök i byn, på Bökebacken, stod hon plötsligt framför sitt drömhus.

”Exakt så vill jag bo” – utbrast Sara. Huset visade sig stå obebott och var dessutom till salu. De första åren bodde Sara ensam i huset. Därefter flyttade hon upp till Stockholm, men behöll huset på Bökebacken. Hon hann jobba några år och bilda familj innan det var dags att flytta ”hem” till Skillnaden igen och förverkliga drömmen om den stora köksträdgården.

Sara är uppväxt på Styrsö i Göteborgs södra skärgård.

Saras favoritrecept!

Pastasås på svartkål och ädelost.

Gör så här: Repa 8–10 svartkålsblad från mittnerven. Förväll bladen 5 minuter. Spola i kallt vatten och krama ur vätskan. Hacka bladen. Fräs sedan i olivolja i en kastrull, tillsammans med lök och vitlök utan att det tar färg. Späd med grädde. Lägg i en stor näve ädelost eller getost i bitar. Servera tillsammans med pasta. Har du små barn som nyss lärt sig äta är såsen lika god mixad.

Läs också:

Koll på kål

Sara Bäckmo: Så lyckas du med kål

Sara Bäckmos fem favoriter att odla i köksträdgården

Kom igång med köksträdgården

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...