en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Fågelmatare med energirik mat har sin givna plats i en fågelvänlig trädgård.
Publicerat: 2015-11-26

Så skapar du en fågelvänlig trädgård

Fåglarna i trädgården uppskattar din hjälp under hela året. En fågelvänlig trädgård har träd och buskar och gärna en och annan fågelholk. Bjud gärna också fåglarna på energirik mat så får du oftare se dina små vackra vänner. Och vem vill inte vakna upp om våren till härligt fågelkvitter?

Gör en insats för fåglarna i trädgården

Det finns många anledningar till att man vill ha fåglar i trädgården; för att ge dem tillgång till mat, boende och inte minst skydd mot andra djur.
– Framför allt handlar det om att man själv tycker det är roligt. Det finns otroligt mycket att notera, studera och bli förvånad över när det gäller fåglarna i trädgården.

Ha tålamod, det kan ta lite tid innan fåglarna i trädgården vågar sig fram. På bilden fröautomat Harmony.

– Men man kan hjälpa och göra insats för dem samtidigt, menar Niklas Aronsson som är frilansjournalist, författare, ornitolog och ansvarig för hemsidan fågelliv.se. Han har skrivit flera böcker i ämnet och vet hur en optimal fågelvänlig trädgård ska se ut för att locka djuren. Niklas senaste bok heter just ”Fåglarnas trädgård” och kom ut 2013.

– Planera för en trädgård som är attraktiv för djur i allmänhet. Det ska finnas en helhet, med buskar, träd och vattenbad. Skapa gärna lite områden som innehåller större buskage, med spireor, buddlejor eller oxel. Det får gärna finnas träd som innehåller bär och frukter, men också träd (både höga och låga) där man kan sätta upp holkar, säger Niklas.

Inte sällan lider fåglarna av bostadsbrist. Sätt gärna upp fågelholkar i din trädgård.

Inte sällan lider fåglarna av bostadsbrist. Sätt gärna upp fågelholkar för en mer fågelvänlig trädgård.

Det finns i dagsläget en bostadsbrist för hålhäckande fåglar och uppemot 80–90 procent av holkarna blir upptagna, vilket visar att det finns ett behov. Och det spelar ingen roll var du sätter holkarna.
– En vanlig missuppfattning är att de måste sitta högt upp i söderläge. Men det har ingen -betydelse. Se till att de syns från långt håll och att de inte sitter för nära varandra.

Vad för sorts mat är bäst för fåglarna i trädgården?

Bjud på energirik mat i din fågelvänliga trädgård. Det gör stor nytta för småfåglarna. Fågelmatare för osaltade jordnötter är ett bra alternativ.

Det viktigaste är att maten du ger fåglarna är energirik. Traditionsmässigt är solrosfrön det populäraste valet, men det går lika bra med orostade och osaltade jordnötter. Andra populära ”rätter” hos vissa arter är talgbollar, hampfrön och äpple. Du kan också göra hemmagjord fågelmat för att erbjuda fåglarna en bra kombination av rätt näring och rätt fetter. De hjälper dem att överleva vintern. Recept på hemmagjord fågelmat hittar du här.

Ju mer fågelvänlig trädgård, desto fler fågelarter i trädgården

Ju mer fågelvänlig trädgård du har desto fler olika sorters fåglar trivs i din trädgård. Klicka för att se bilden större.

Vad får olika sorters fåglar att trivas som bäst?

Skata
Listig fågel som besöker trädgården året om. Allätare, så man får passa sig för att glömma soppåsen utanför dörren…

Bofink
En av de vanligaste fåglarna i Sverige. Återvänder till Sverige i början av mars. Flyttfågel. Gillar hampfrön och bokollon.

Blåmes
En vanlig gäst i trädgårdarna om vintern. Häckar ofta i trädhål eller fågelholkar. Partiell flyttfågel. Gillar fett (margarin, smör och kokosfett) och jordnötter.

Talgoxe
En av de vanligaste fågelarterna i Sverige. Bidrar till att minska skador från larver i äppelträdgårdar. Partiell flyttfågel. Gillar fett (margarin, smör och kokosfett), jordnötter och solrosfrön.

Grönfink
En vanlig gäst vid fågelbordet under vintern och grönfinkens drill är ett av de tidigaste vårtecknen. Stannfågel. Gillar jordnötter, solros- och hampfrön.

Gråsparv
Är en vanlig bordsgäst som kan matas med frön och frukter. Bygger gärna bon i holkar. Stannfågel. Gråsparven gillar hampfrön och linfrön samt havre, brödbitar och kokt osaltat ris.

Pilfink
Trivs i bebyggd miljö och häckar gärna i trädgårdar i tätorter. Stannfågel. Gillar det mesta, fett (margarin, smör och kokosfett), jordnötter, hampfrön och solrosfrön.

Entita
Ses ofta i trädgårdar och stannar vanligtvis i sitt revir under hela sin livstid. Stannfågel. Gillar solrosfrön och hampfrön.

Bergfink
Förekommer främst i Norrland och kommer till fågelborden under hösten. Flyttfågel. Gillar hampfrön och bokollon.

Sidensvans
Kommer på hösten och äter överblivna frukter och bär. Om bärtillgången är låg flyger den söderut under vintern. Partiell flyttfågel. Gillar äpplen och rönnbär.

Domherre
En skogsfågel som oftast ses i svenska trädgårdar under vinterhalvåret. Stannfågel. Gillar knoppar, bär och solrosfrön.

Steglits
En fågelart som har blivit allt vanligare sedan 1990-talet. Partiell flyttfågel. Dras till solrosfrön och hampfrön.

Kaja
En vanlig året runt-gäst i trädgården. Håller gärna till under själva fågelmatarna och plockar i sig det som faller ner. Gör ingen skada och är precis som alla sluga kråkfåglar rolig att titta på.

Viktigt i en fågelvänlig trädgård!
Undvik sjukdomar bland dina fågelkompisar. Häng aldrig fågelmatarna precis ovanför varandra då det riskerar att hamna fågel-avföring i deras mat.

Tänk på att…

…havre- och veteblandningar bör undvikas, då de inte ger särskilt mycket energi till fåglarna.

…skippa grunda holkar, för att hålla katter borta från fågelungarna.

…en stor, fin och välansad gräsmatta som är tom på annat inte är en optimal miljö för fåglar (eller andra djur).

…du inte behöver bli orolig om fåglarna inte kommer till din trädgård direkt. Det är inte alltid på grund av dålig mat, utan det kan ta ett tag. Dröjer det en längre tid, kan man dock börja fundera om det är något som är fel.

…myten om att man lockar flyttfåglarna att stanna om man matar fåglarna tidigt på hösten inte stämmer. Man kan mata fåglarna året om.

…låta äpplen, rönnbär, diverse fröställningar och nypon sitta kvar på hösten som extra mat för fåglarna i trädgården. Städa alltså inte för mycket i trädgården under hösten och tidiga våren.

Fågelmatare Nelson Garden

Bjud gärna på olika sorters mat i din fågelvänliga trädgård. På bilden jordnötsautomat Globe och Fröautomat Cottage. Foto: Nelson Garden

 

Du kanske också är intresserad av: Recept: Gör egen hemmagjorda fågelmat

 

Foto huvudbilden: Fågelmatare Romantic, Nelson Garden

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken fjärilsblomma är din favorit?

Loading ... Loading ...