en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
så-gräs-på-hösten
Publicerat: 2016-08-26

Så gräs på hösten

Den absolut bästa tiden att anlägga en gräsmatta eller stödså gräsfrö är på hösten. Då är temperaturen i jorden perfekt och luftfuktigheten hög vilket gör att fröna gror lättare. Dessutom får gräsfröna mindre konkurrens från ogräs vilket hjälper gräsmattan på traven.

Finns det något härligare än att barfota kunna trampa omkring på en vacker, tät och grön gräsmatta om våren eller på sommaren? Underarbetet är A och O om du vill få en tät och jämn gräsmatta till nästa säsong.

så-gräs-på-hösten

Ett bra sätt att strö ut gräsfrö för hand är att kasta ut fröna med en solfjädersliknande rörelse.

Börja med att kratta bort eventuella rötter, kvistar, stenar och ogräs från ytan. Blanda i sand eller grus om jorden är lerrik, jordförbättra om jorden är mager och grundgödsla vid behov.

När jorden är jämn kör du över den med en vält så att gräsfröna fäster lättare. Efter det strör du ut gräsfröna med en såvagn eller för hand. Ett enkelt sätt att få en jämnare sådd över hela området är att dela upp gräsmattan i mindre delar och så varje del för sig.

Gror på 2–4 veckor

Mylla gärna ner fröna i jorden med en kratta och vattna sedan ordentligt. När du tror att du vattnat klart så kan du vattna lite till. Det är viktigt att ytan hålls fuktig under grotiden så att fröna inte torkar ut.

Efter 2–4 veckor börjar gräsfröna att gro. Vänta tills grässtråna är runt 7 centimeter innan du klipper gräset för första gången. Då är det viktigt att inte klippa för mycket utan bara toppa stråna så att de klyvs. På så sätt blir gräsmattan tätare. Låt gräsklippet ligga kvar på gräsmattan, det ger en naturlig näring tillbaka till jorden.

Så vattnar du en nysådd gräsmatta

Det är viktigt att vattna en nysådd gräsmatta  för att den ska rota sig ordentligt. Det kan behöva vattnas flera gånger om dagen om det är varmt och soligt. När gräsmattan väl etablerat sig är det bättre att vattna rikligt och mer sällan. En bra tid på dygnet är kvällstid när avdunstningen är mindre än på dagen.

Beroende på vilket gräsfrö du valt och hur klimatet varit brukar du kunna använda din nya gräsmatta efter ungefär åtta veckor. Det dröjer dock ytterligare innan gräsmattan tål allt för omilda aktiviteter.

Stärk din befintliga gräsmatta genom att stödså

För dig som redan har en etablerad gräsmatta men som kanske har problem med ogräs och mossa kan det också vara bra att stödså med nytt gräsfrö. Genom att fördela gräsfrö jämnt över gräsmattan tillsammans med gödsel kan du sedan vattna och få en gräsmatta som både blir tätare och frodigare och som samtidigt står emot ogräs bättre. På samma sätt kan du laga en gräsmatta som efter sommaren har utsatts för vilda fotbollsmatcher eller skyttetrafik med skottkärran.

sliten_gräsmatta

För dig som känner att din gräsmatta har fått utstå alltför omild behandling under sommaren kan det vara en bra idé att stödså i augusti eller september för att hjälpa gräsmattan att återhämta sig.

Läs mer:

5 läsartips för ett enklare odlingsliv

Långläsning: Tillsammans kan vi rädda våra humlor och bin

Recept: Härlig wrap på egenodlat

Vill du ha läsvärda artiklar, de senaste nyheterna och odlingstips direkt i mejlkorgen.
Då tycker vi att du ska prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer varannan vecka. 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.