en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Sara Bäckmo: Kom igång med köksträdgården
Publicerat: 2016-04-10

Kom i gång med köksträdgården

Vad vill du med din köksträdgård? Vad ska den leverera och hur behöver den se ut för att göra det? Det är bra att ha en liten plan så att odlingen passar både förväntningar och den tid och ork som finns hos trädgårdsmästaren. Sen är det bara att börja.

Hej! Jag heter Sara Bäckmo och är journalist som odlar och skriver om Skillnadens Trädgård. Här odlar jag nästan alla grönsaker min stora familj kan äta under året. Läs gärna mer på sarabackmo.se

Grunden i köksträdgården är förstås odlingsyta – att det finns något lämpligt material att odla de efterlängtade grönsakerna i. Det är lätt att stirra sig blind på jord och tänka att det viktigaste är att ha stora mängder odlingsbar jord. Beroende på hur planen ser ut, om det är en liten köksträdgård eller en större hemmaodling som önskas, kan odlingsyta skapas på olika sätt. Jag ska ge några förslag.

Pallkragar med köpt jord

Enklast möjliga är förstås att köpa ett gäng pallkragar och fylla dem med jord från påse. Täck först marken med kartong eller tidningspapper så att inte gräs eller ogräs växer upp i den nya bädden, sätt ut en eller flera pallkragar på höjden och fyll på med jord. Grönsaker behöver vanligtvis inte så stort jorddjup, det räcker med en pallkrage och ordentligt med jord i den. Av bekvämlighetsskäl är det förstås lättare med flera kragar på höjden, men då krävs också mer jord.

Kompostlådor med topplager av jord

Betydligt enklare och snålare än ovan är att göra grundmomentet med tidningar och pallkragar lika som i föregående exempel men istället fylla pallkragen med trädgårdskompost och organiskt material/skräp från trädgården. Grunda med grova grejer som kvistar och stjälkar från perenner och mer finfördelat material över. Toppa med ett cirka tio centimeter tjockt lager jord som du odlar i. Lådan blir som en kompost att odla på, mycket näringsrik. Senare på säsongen eller året efter kan du gräva ur lådan och få ny fin kompostjord till andra trädgårdsprojekt och sedan bygga en ny hög i lådan. Det här sättet kräver betydligt mindre jord och är ett bra sätt att ta hand om trädgårdsskräp på, samtidigt som behovet av en arbetskrävande kompost minskar.

Odlingsbäddar av trädgårdsskräp

Den som vill göra en större köksträdgård uppbyggd av väl tilltagna odlingsbäddar kan markera de nya bäddarna på backen och lägga ut ordentliga lager med kartong eller tidningspapper över området. Bredden kan till exempel vara upp till 120 centimeter och längden valfri. På kartongen/tidningarna byggs sedan stora högar av organiskt material, till exempel kvistar, kompost, gräsklipp, växtdelar, löv, halm, gödsel eller annat som råkar finnas till hands. Bygg så högt som materialet räcker, minst 20 centimeter. Glöm inte att vattna rikligt. Den första säsongen odlas grönsaker genom att små hålor i materialet fylls med jord där squash, pumpa, potatis, krasse eller annat med stor bladmassa och enkelt växtsätt får växa. Det tar ungefär tre säsonger innan ren jord bildats i bädden, men då har stora ytor kunnat förberedas under lång tid och med minimal arbetsinsats.

Trädgårdsskräp som annars skulle hamnat på komposten är jättefint material att bygga nya odlingsbäddar med. Samla på hög och använd när du har tid och lust.

Trädgårdsskräp som annars skulle hamnat på komposten är jättefint material att bygga nya odlingsbäddar med. Samla på hög och använd när du har tid och lust.

Den som har odlardrömmar vill förstås komma igång snabbt med trädgårdsarbetet och då kanske det är en kombination av de här tre sätten som är den bästa lösningen. Själv tycker jag att det alltid är mycket lättare att odla i markbäddar än att odla i pallkragar, lådor och krukor. De senare behöver nämligen väldigt noga passning med vatten under varma perioder, medan frilandsodlingen inte är fullt lika känslig. Jag som odlar med mycket små barn, samtidigt som jag arbetar med annat, behöver enkla sätt att sköta odlingen och därför minimerar jag mängden pallkragar och lådor, även om de förstås också finns i min trädgård.

En större odlingsyta är lätt att göra med material som finns till hands och är gratis. Här ligger tidningar mot marken och över det har bäddar av gammalt ensilage, hönsgödsel och halvbrunnen kompost byggts upp.

En större odlingsyta är lätt att göra med material som finns till hands och är gratis. Här ligger tidningar mot marken och över det har bäddar av gammalt ensilage, hönsgödsel och halvbrunnen kompost byggts upp.

 

I det här klippet kan du se några av mina odlingshögar och hur de förändras under åren. Som du ser är det ett enkelt sätt att få stor odlingsyta:

Läs gärna mer om Skillnadens Trädgård i min bok Skillnadens Trädgård – ett ekologiskt trädgårdsskafferi.

/Sara Bäckmo

Du kanske även är intresserad av:

Sara Bäckmo: Så och välkomna våren

Sara Bäckmo: Odla mycket på liten yta

 

 

 

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...