en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Räfsa
Publicerat: 2018-12-11

Hösta in dina redskap – ta hand om dina trädgårdsredskap inför vintern

Även om du planerar att fortsätta räfsa, gräva och klippa under vintern, kan just vinterhalvåret vara en bra tid att se över dina redskap. Efter årets tuffa jobb i trädgården, kan det vara en god ide att göra rent, reparera och smörja.

Dina redskap mår bra av lite omvårdnad de också! Riktigt bra verktyg kan kosta en slant, men även lite billigare modeller håller betydligt längre om de tas om hand ordentligt.

Genom att regelbundet göra rent och smörja in dina redskap förhindrar du rost, håller verktygen skarpa och ser till så att handtagen håller längre. Små, förebyggande åtgärder räcker långt – oavsett om dina redskap är av trä, metall eller plast.

Rengör dina trädgårdsredskap

Borsta bort intorkad lera och smuts med en torr diskborste. Skölj därefter av med ljummet vatten. Har smutsen torkat till en kaka som inte går att borsta bort? Låt redskapen ligga i ljummet vatten en stund! Använd en trasa för att få bor överflödigt vatten och låt dina redskap lufttorka ordentligt innan du använder eller lägger undan dem.

Metall

Små rostfläckar kan du försiktigt putsa med en bit sandpapper eller stålull. Smörj sedan in metallen med en vegetabilisk olja från köket, exempelvis rapsolja.

Trä

Trähandtag kan smörjas med valfri vegetabilisk olja. Smörj på ett tunt lager, låt sjunka in en stund och torka därefter bort överbliven olja med en torr trasa.

Plast

Plastredskap är svåra – för att inte säga snudd på omöjliga – att laga. Plast åldras och blir med tiden skört. Genom att hålla dina redskap rena och torra förlänger du deras livslängd. Undvik också att lämna dina plastredskap i solen.

Sekatörer och andra beskärningsverktyg kan bli slöa efter ett tag men går att skärpa upp på egen hand. Foto: Markus Danielsson

Sekatörer och andra beskärningsverktyg kan bli slöa efter ett tag men går att skärpa upp på egen hand. Foto: Markus Danielsson

Skarpa blad och skärverktyg

Beskärningsverktyg som har blivit slöa kan vässas. Använd en filsten eller fil, håll filens yta i 45 graders vinkel mot verktygets vassa yta. Börja utifrån och arbeta dig in.

Andra redskap i trädgården

Det är en god idé att se över dina vattenkannor och hinkar så att du har tömt dem ordentligt. Strilen kan behöva ses över en extra gång eftersom växtdelar, skräp och andra partiklar kan täppa igen hålen som vattnet ska rinna genom.

Töm vattenslangen i god tid inför de första frostnätterna. En vattenslang full med vatten kan lätt frysa sönder. Se också till så att slangen inte har stopp i sig. Laga eventuella hål redan nu innan du rullar ihop slangen för vintern.

Löpande omvårdnad

Det är alltid bättre att förvara dina redskap hängande. Stående i en kruka, liggandes på marken eller nedsatta i jorden är onödigt slitsamt för dina redskap. Undvik att hänga dem i solen, som kan torka ut både trä och plast och gör dina redskap sköra.

Läs också:

Lilla redskapsskolan

Snabbguide: Beskära vinbärsbuskar och äppelträd

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.