en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Håll koll på din odling.
Publicerat: 2017-11-30

Håll koll på din odling

Att dokumentera din odling, oavsett om du har en gigantisk grönsaksodling eller odlar på köksbänken, är en liten present till dig själv. Det tar relativt lite tid i anspråk om du gör det regelbundet och på sikt kommer det att löna sig!

Morötter i de två första raderna längst till vänster. Den nya vallmon sås i potatislandet. I de mindre krukorna sätts frön av basilika – den röda sorten. I de lite större den gröna. Hur logiskt det än verkar för stunden, så är det som bortblåst en vecka senare. Ju längre tiden går och desto mer du odlar – desto svårare blir det att hålla allting i huvudet.

Den som frösår många olika sorters fröer kan få god hjälp av att skriva upp när de olika plantorna såddes. Foto: Annika Christensen

Den som frösår många olika sorters fröer kan få god hjälp av att skriva upp när de olika plantorna såddes.
Foto: Annika Christensen

Varför ska jag dokumentera min odling?

På kort sikt hjälper det dig att hålla reda på vilka frön du satte på vilket ställe. På så sätt minskar du risken för att rensa bort det du trodde var ogräs (tro mig – det händer).

På längre sikt hjälper det dig att samla värdefull kunskap om dina egna odlingsförhållanden och om de sorter du odlar. Du samlar nyttig kunskap om hur dina växter påverkas av exempelvis väder, såtid och växtplats. Din dokumentation är särskilt värdefull om du tillämpar växelbruk, det vill säga byter plats på dina grödor år efter år för att på så vis minska risken för sjukdomar.

Du lär också känna din egen växtzon, som inte nödvändigtvis stämmer helt med kartan, om du följer vilka plantor som trivs i ditt klimat. Första och sista frosten liksom när jorden torkar upp är bra information att ha med dig när du odlar. Genom att känna till dessa saker, kan du lättare planera exempelvis din förodling.

Vad och hur dokumenterar jag min odling?

En dokumentation av din odling kan vara hur enkel eller hur omfattande som helst.

Det enklaste är att noga markera vilka frön du sår eller vilka plantor du planterar. Till detta kan du använda enkla fröstickor. Lite mer hjälp får du om du har ett block där du för anteckningar för sådd, skötsel och om plantans utveckling.

Den mest omfattande odlingsdagboken har utrymme för fotografier, information från fröpåsar och noteringar för när, med vad och hur mycket du har gödslat. Där kan du även ha en skiss över din trädgård samt föra en loggbok över såväl väder som skörd. En odlingsdagbok är helt enkelt ett behändigt sätt att samla all information om din odling på ett ställe.

Pistillröta är knappast någonting som får en tomatodlare att jubla- Vissa sorter verkar vara könsligare än andra. Problemen tycks också uppstå till följd av ojämn bevattning. Kanske har du svarat i din dokumentation?

Pistillröta är knappast någonting som får en tomatodlare att jubla. Vissa sorter verkar vara känsligare än andra. Problemet tycks också uppstå till följd av ojämn bevattning. Kanske har du svarat i din odlingsdagbok? Foto: Anna Lindeqvist

Tips på vad du kan dokumentera om din odling

Det allra mest grundläggande är:

 • Vad…
 • Var…
 • När…

…du har sådd/planterat/planterat om.

Andra värdefulla hädelser att dokumentera:

 • Bevattning – när och hur mycket
 • Gödsling – när, med vad och hur mycket
 • När jorden reder sig (när den har torkat till på våren)
 • Vädret (Första och sista frosten, temperatur och regnmängd)
 • Växter som inte överlever
 • Ohyra och sjukdomar
 • Skisser och planering av sådder
 • Växtinfo och odlingsråd – exempelvis blomningstid, höjd etc.
 • Tomma fröpåsar och växtetiketter
 • Bilder av din odling i olika stadier
 • Utvärdering av nya sorter du provodlar
Minsta möjliga, men kanske också den mest värdefulla dokumentationen: vad och var du har sått.

Minsta möjliga, men kanske också den mest värdefulla dokumentationen: vad och var du har sått.
Foto: Anna Lindeqvist

Var dokumenterar jag min odling?

För de enklaste anteckningarna duger ett vanligt anteckningsblock. Behändigt format, men när anteckningarna växer kan det bli svårt att navigera och gå tillbaka i dina noteringar.

Vill du ha en visuell översikt kan du exempelvis använda dig av en almanacka eller kalender. Det finns färdiga trädgårdsdagböcker, ofta med plats för både fotografier och plastfickor. Nackdelen är att de inte nödvändigtvis passar just din odling och dina behov.

Digitala verktyg för att hålla koll på din odling

Om du gillar att dokumentera digitalt kan en blogg vara ett alternativ. Många odlarvänner använder också sitt Instagramkonto för att dela odlingsglädjen med sina vänner – vilket i sig blir en loggbok. Här är det dock svårare att strukturera upp och söka information. Är du en fena på Excel eller liknande kalkyleringsprogram, så har du full frihet att bygga upp en egen databas där du sortera all info som du vill. Observera att det krävs ett visst intresse för dokumentationen i sig för att hålla uppe den nivån!

För dig som har en smartphone finns det appar som gör det betydligt enklare att hålla koll på din odling. I dagsläget finns det några att välja mellan, de flesta är dock på engelska. Appen Gardenize är helt på svenska. I appen, som är gratis att ladda ner och använda, lägger du till dina växter och kan sortera efter växtplats. Du kan också lägga till påminnelser för när det är dags att till exempel plantera om dina frösådder.

Här kan du alltså dela in din trädgård eller din inomhusodling och beskriva varje plats utefter odlingens förutsättningar. När du lägger upp din växt kan du fylla i information om sort, latinskt namn, såtid, höjd och vilket läge den trivs bäst i. Det krävs alltså lite pyssel, men då har du samlat allt på ett ställe. Ett annan alternativ är att hämta växtinfo från databasen, där vanliga sorters fröer och blomsterlökar finns. När du väl är i gång kan du med enkelhet ha med dig telefonen ute i trädgården, fotografera det du gör och när du har tid ladda upp dagboksanteckningar kring odlingens utveckling.

Frostnätter – årets sista såväl som första – vill varje odlare vill vara uppmärksam på.

Frostnätter – årets sista såväl som första – vill varje odlare vill vara uppmärksam på.

Vad passar för mig och min odling?

Anpassa efter ditt behov och dina intressen. Har du en stor grönsaksodling med ambitionen att bli självförsörjande, är dokumentationen givetvis oumbärlig. Odlar du i en pallkrage eller har ett par krukor på balkongen, krävs inte lika systematiskt arbete. Då kanske det räcker med att ha koll på när du sådde dina fröer, för att sedan konstatera att du nog kan så en vecka tidigare nästa år.

Läs också:

Förodla och tjuvstarta sommaren

Förså: 7 enkla sätt

Vattna rätt hela odlingssäsongen

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.