Du agerar som:
Reconnect to nature

Förbered trädgården inför vintern

05 June 2023

Förbättra jorden i köksträdgården och rabatterna, vårda dina verktyg och skydda dina träd och buskar. Det är några saker som du kan göra i trädgården i höst för att få en bättre start på nästa odlingssäsong. 

Det finns flera bra anledningar till att förbereda trädgården inför vintern. Dels får du vara ute i trädgården och njuta av välbehövlig höstsol, dels får du och din trädgård en mycket bättre start på odlingen i vår om du har gjort ett bra grundjobb under hösten.

Närbild på vintergrön timjan
Det finns många olika sorters 
timjan och vissa är mer härdiga än andra. Den vi odlar för matlagning är ofta lite mindre härdig och kan med fördel täckas med löv som skydd mot vinterns kyla.

Höstgräv köksträdgården och rabatterna

Om du inte täckodlar eller odlar någon sorts fångstgröda som du låter stå kvar, kan jorden i din trädgård höstgrävas. Med höstgrävningen ger du jorden luft – du syresätter jorden och gör den tillfälligt mindre kompakt. Du får även bort en del av ogräset. Flerårigt ogräs är extra bra att bli av med nu. Försök att få bort en så stor del som möjligt av rotsystemet hos ogräset. Om du har lerjord kan den må bra av just höstgrävning. Passa då på att förbättra jorden genom att gräva ner kompostjord eller löv i trädgårdslandet eller rabatten, så förbättrar du även jorden på längre sikt.

Har du en kompost är det bra att gräva lite i den innan den fryser för vintern. Men var försiktig – igelkotten tycker om komposten och kan mycket väl ha lagt sig till rätta för sin vintersömn. Är komposten torr kan du vattna lite. Ta med även lite kompost och gräv ner i kökslandet eller rabatterna så att jorden får mer näring och bättre struktur.

Två bilder på en grep som vänder om honungsfacelia och ringblommor.
Genom att gräva ner gröngödsel i jorden tillför du både extra näring som jorden mår bra av och dessutom syresätter du jorden.

Har du mycket löv på marken så kan du antingen köra över löven med en gräsklippare och vända ner lövmullet i jorden, eller så lägger du löven på din kompost. Avvakta tills alla löven har fallit från dina träd innan du gör detta – då behöver du bara kratta en gång.

Lägg dina eklöv på separat kompost

Lägg inte dina eklöv på din vanliga kompost. De bryts ner långsamt och innehåller garvsyra som många av dina växter inte tycker om. Istället kan du blanda ner löven runt din rhododendron – den trivs i sur jord och mår också bra av ett lövtäcke som hjälper mot kylan. Du kan också blanda ner eklöven tillsammans med mycket annat organiskt material i rabatter och köksträdgården – då blir inte koncentrationen av garvsyra så hög. Eklöven du inte blir av med kan du lägga på en separat komposthög tillsammans med gräsklipp och sand.

Redskap och vattenslang

När du har använt dina redskap för sista gången för säsongen är det bra om tar in dem och rengör dem noggrant. Det är inte så bra att de ligger ute och rostar över vintern. Smör gärna in redskapens metalldelar med olja så slipper du rost och korrosion och kan njuta av välbevarade redskap när våren kommer. Även vattenslangen ska du ta in och tömma på vatten så att de inte förstörs av frostskador när vattnet fryser.

Kupa rosorna och klipp ner jordgubbar och pioner

Du behöver inte klippa ner perennerna. Låt dem istället stå och visa upp sig med sina fina frökapslar under vintern. Jordgubbar och pioner ska du däremot klippa ner för att undvika att blad- respektive pionmögel som annars kan övervintra i bladen. Ser bladen friska ut (utan mörka prickar och fläckar) är det dock bra att låta dem sitta kvar. Bladen är nämligen ett effektivt skydd under vintern.

Kupa dina rosor runt nedre delen av stammen med antingen granris eller jord. Du ska inte göra det för tidigt när jorden är fuktig – då kan det bildas svampsjukdomar. Vänta tills alla löv fallit och jordens ytlager har frusit. Det är givetvis helt väderberoende men sker oftast någon gång i oktober eller lite senare om hösten varit mild.

Bärbuskar under senhöst..png
Låt gärna växter stå kvar i trädgården under hösten. Även om de flesta blommorna blommat färdigt en bit in på hösten och tappat sina klara färger så är många frökapslar vackra att titta på.

Skydda träd och buskar

Under vintern letar harar och rådjur efter mat i din trädgård, om den ligger nära ett naturområde. Har du nya frukt- och prydnadsträd som saknar gnagskydd runt stammen bör du sätta skydden innan snön kommer. Ett tips är att göra som ett rör runt trädet – luftutrymmet mellan skyddet och stammen försvårar för harar och gnagare att bita sig igenom.

Har du dahliaknölar eller andra blomsterlökar som är känsliga för frost så är det tid att ta in det blir minusgrader om nätterna. Växer dina dahlior i rabatten kan du gräva upp dem och lägga dem i en kartong tillsammans med lite jord. Förvara lådan i garaget eller källaren under vintern. Svalt, mörkt och torrt. Märk gärna dina knölar med dahlians sortnamn eller utseende. Minnet är sällan lika långt som vintern.

En bra idé är också att sätta upp en limring på stammen på dina fruktträd. Det försvårar för frostfjärilen att klättra uppför trädstammen och lägga sina ägg. Ägg blir sedan till larver som kan orsaka stora skador på dina träd på våren.

Övervintra dina medelhavsväxter

Har du oliv-, citron, eller lagerträd som du hoppas kunna njuta av även nästa säsong behöver du hjälpa dem att övervintra på bästa sätt. Växterna från Medelhavsregionen trivs ljust och svalt – gärna mellan 5 och 10 grader. Flytta in dem i källaren och ge dem lite extra ljus med en växtlampa.