en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2018-04-01

Att göra i hem och trädgård i april

Äntligen april! Tid att sätta igång på riktigt med årets spännande och lärorika odlingsprojekt för trädgård, balkong eller uteplats. Ta del av våra bästa odlingstips för april månad. 

Snabbstarta en tomatodling

Inte hunnit med tomaterna än? Då är det ett tips att prova Easy to Grow, försådda pluggar. Du tillsätter endast vatten och vips är du igång med årets tomatodling. Förpackningen fungerar dessutom som ett litet minidrivhus och får plats på fönsterbrädan. Easy to Grow, Tomat från Nelson Garden hittar du i de flesta trädgårdsbutiker. Läs mer om hur du odlar tomater i Easy to Grow här.

Förodla tomater - så kommer du igång enkelt och snabbt.

Försådda pluggar – Easy to Grow tomat är inte dumt alls. Tillsätt bara vatten och på ett kick är du ingång med din tomatodling. På bara två till fyra veckor har du sedan så här fina plantor klara att sätta i krukor med planteringsjord. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Lite gurka kanske du vill ha också?

I april kan du börja förodla gurka. Funderar du på vilka sorter du ska satsa på kan du få hjälp med att välja här. Genom att först förodla gurkan i små krukor inomhus får du fram starkare plantor som sedan också brukar ge en bättre skörd. Har du inte förodlat gurka tidigare kan du läsa om hur du gör det här.

Odla gurka. Vi hjälper dig att välja sort.

Gurka kan du odla oavsett om du har växthus eller ej. Har du inte växthus ska du välja en sk. frilandsgurka. Det finns frilandsgurka av flera sorter och vissa lämpar sig även bra att odla i kruka.

Gödsla och få en mycket större skörd

Det lönar sig att gödsla. Det gör att dina plantor klarar av att leverera så mycket mer under sommaren. Vad gäller grönsaker kan du i vissa fall kan du få en dubbelt så stor skörd om du gödslar. I april är det bra att börja grundgödsla i trädgårdsland och pallkragar med komposterad kogödsel eller hönsgödsel. När sedan plantorna börjat växa till sig är det dags att näringsvattna för att de ska utvecklas riktigt bra. Läs mer om hur du gödslar rätt i vår Gödselskola.

Sätt dahlior i kruka

I april kan du skaffa dahliaknölar och sätta i kruka om du har ett uterum eller växthus där de kan stå tills dess nattfrosten är förbi. Dahlior ger enormt pampiga och fina blommo. Blomningen varar i flera veckor från juli till första frosten. Tips om hur du odlar dahlia i kruka hittar du här.

Odla dahlia i kruka

Underbar dahlior i kruka. Till vänster en rosa kaktusdahlia och till höger en fantastisk dekorativdahlia.

Frossa i basilika

Så basilika i flera krukor på en gång så har du snart basilika  som räcker både till egen hemlagad pesto och till härliga smörgåsar att njuta av till vårfikat. Tips på hur du enkelt odlar egen basilika i kruka hittar du här.

Odla egen basilika året om

Odla egen basilika i flera krukor på samma gång så kan du snart njuta av egen hemlagad pesto och mycket annat gott. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Sätt igång en pallkrageodling

I en och samma pallkrage får du plats med mycket. Sockerärtor bildar nya baljor allteftersom du skördar och sallad kan du odla i flera omgångar så har du färsk, vitaminrik coh egenodlad sallad att njuta av hela sommaren. Foto: Anna Forslund för Nelson Garden.

Att förbereda en pallkrage är roligt och du behöver varken gräva eller dra upp gräsmattan för att komma igång. Läs våra tips på hur du enkelt kommer igång med en egen pallkrageodling.

Odla inomhus och njut av gröna, krispiga skott till vårlunchen

Groddar och mikroblad passar perfekt till vårens ljusgröna och krispiga lunchrätter. Njut också av groddar och skott till påskbuffén. Tips på hur du enkelt fixar underbart goda ägghalvor med rom och smörgåskrasse hittar du här.

Även krasse är nyttig raw food.

Tips: Blanda ned hackad krasse i smöret och njut till fisk under en härlig vårlunch eller ställ fram till brödet på påskbuffén.

Ta in våren!

Dekorera inomhus med några av de första vårblommorna. Använd exempelvis snödroppar eller krokus och låt tomma äggskal bli till vas när du dukar upp till en härlig vår- eller påsklunch.

Snödroppar i äggskal

Njut av våren både ute och inne.

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...