en blogg från Nelson Garden
Lättodlat
Publicerat: 2016-04-17

Omskolningens ABC

Har du förodling av egna tomater eller något annat på G inomhus? Här följer tips på hur du får mer robusta och starka plantor genom att successivt omskola (plantera om) i nya krukor. Börja med att omskola i små krukor och sedan lite större och lite större…

Varför inte välja en stor kruka redan från början?

Risken när man väljer att gena och sätta en liten planta, direkt i stor kruka är att den stora mängden jord och fukten som jorden bildar vi vattning, blir för mycket för de små plantornas rötter som då börjar ruttna. Därför är det bra att plantera om succesivt i lite mindre krukor som sedan kan bytas mot större i takt med att plantan och dess rötter utvecklas och växer.

A. Omskola till liten kruka…

När plantan har fått sina första karaktärsblad (de två blad som kommer fram efter de två allra första s.k. hjärtbladen) är det dags att flytta ifrån det första ”boet”. Vattna plantorna en stund innan omskolningen så att jorden blir fuktig, då släpper jorden lite lättare.

Karaktärsblad på tomatplantor

Två hjärtblad och två karaktärsblad har kommit fram på tomatplantorna som är sådda i ett minidrivhus. Nu är de dags att omskola (plantera om) plantorna i krukor med planteringsjord.

Små krukor på ca 8 cm diameter brukar vara lagom vid en första omplantering.

Fyll 2/3 av krukorna med planteringsjord eller blomjord, gör en liten grop, och sätt försiktigt ned den lilla plantan. Stjälken är ömtålig så lyft gärna i ett av bladen eller håll försiktigt runt pluggen eller rotsystemet.

Omskolar du tomaterna i papperskruka så kan du senare när plantan vuxit till sig ytterligare, riva av botten på papperskrukan och sätta ner krukan med plantan rakt ner i jorden vid nästa omplantering. Papperskrukan förmultnar då av sig själv.

Putta försiktigt i ordning jorden kring plantan. Om den är hög och gänglig kan man sätta den något djupare än den har stått innan och den nedre delen av stjälken med jord. Särskilt tomatplantor gillar detta och slår nya rötter utmed de delar av stjälken som du täckt med jord. Det är förstås sedan bra att sätta en etikett vid varje planta eller på krukan, så att du håller reda på vad det är som växer.

Nu vill plantorna ha mycket ljus, ofta räcker det med ett ljust fönster. Men det beror ju förstås på om det hunnit bli många ljusa timmar ute när du omplanterar. Ljuset varierar ju även beroende på var du bor i landet. Växtlampa kan behövas om du bor lite längre upp i landet.

2–3 veckor efter att du omplanterat (omskolat) kan du börja ge plantorna lite extra näring, till exempel Biobact som är en organisk växtnäring.

B. … och igen till en lite större kruka…

När rötterna börjar sticka ut på undersidan av krukan är det dags för nästa flytt. Nu kan du välja en kruka som är ca 11×11 cm. Obs. Alla plantor behöver inte omskolas i flera omgångar. För en del plantor räcker det med en omskolning innan de planteras på sin slutliga växtplats (stor utekruka eller rabatt).

Tomatplantor blir dock oftast starkare och kraftigare om du omplanterar dem två gånger innan de hamnar på sin slutliga växtplats. Men det är inte alltid nödvändigt. Testa dig fram. Ser rötterna ut att får plats och plantan verkar välmående så är det troligt att ny omplantering inte är nödvändig.

C. …och kanske ännu en gång i en ännu större kruka

I vissa fall kan det till och med vara bra att göra en tredje omplantering. Ser du att rötterna sticker ut i bottnen så behöver plantan mer plats. Troligen blir det den sista omskolningen innan rabatten eller den stora utekrukan. Nu klarar växten fint att stå i en kruka med 16 cm i diameter.

Äntligen redo för det härliga utelivet!

När det äntligen är dags att flytta ut plantorna i trädgården (i rabatt eller kruka) mår de bäst av att vänja sig långsamt vid det nya klimatet. Avhärda växterna under några dagar. Det gör du genom att helt enkelt låta dem stå ute bara några timmar under dagen i sina små krukor. Det som är tuffast för plantorna när de inte är vana vid utelivet är solens starka strålar. De trivs därför inledningsvis bäst på en halvskuggig plats.

Efter några dagar  är plantorna starka nog för att leva helt och hållet utomhus. Nu kan du alltså plantera dem i rabatt eller stora utekrukor. Placera dem där de bäst trivs. Tomater, basilika och luktärt är exempelvis växter som älskar ljus och värme.

Tomatplantorna får här sin sista utekruka och placeras invid en varm och solig husvägg.

Här får tomatplantorna (här kruktomater) sin sista utekruka och placeras invid en varm husvägg där solen ofta skiner.

Kruktomaterna mognar i solen invid en vägg.

Tomaterna någon månad senare. Den gröna tonen på tomaterna börjar gå över i gult. Det dröjer inte så länge innan det finns röda, solmogna tomater att plocka och njuta av.

Du kanske även är intresserad av:

Odla tomater fyra tips för att lyckas

Sara Bäckmo: Så och välkomna våren

Annika Christensen: Förodla på Annikas vis

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...