en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2015-09-09

Gör en busenkel bukett

Ända in på sensommar och höst kan du skapa fina buketter av krondill och luktärt. Luktärt blommor gärna ända in i september. Och kanske har du även lite krondill kvar i trädgården? Testa att slå ihop dem och vips har du enkelt skapat en väldigt vacker bukett att dekorera din sommar- eller höstdukning med.

Plockar du luktärten så blommar den mer

Doften av luktärt och krondill är härlig och håller verkligen sommarminnena vid liv. Luktärten blommar dessutom ännu mer och bättre i trädgården om man med jämna mellanrum klipper av de kvistar som blommar. Då behöver inte växten lägga sin kraft på fröbildning. Istället kan kraften gå till att bilda fler och nya knoppar som också dem snart blommar. På så vis lyckas du få luktärterna att blomma under en lång tid, som sagt ofta långt in i september månad om utomhustemperaturen inte sjunker allt för mycket förstås. Då kan du även passa på att njuta i flera omgångar av att bära in stora vaser med vacker luktärt att njuta av inomhus eller på uteplatsen.

Krondillen har många användningsområden

Krondill i bukett

Krondill och en mix av luktärt i bukett. Luktärtsmixen i lila, violett och vitt på bilden heter ’Royal Mix’ och finns i Nelson Gardens sortiment.

Krondill är helt enkelt blommande dill. Dillen blommar vanligtvis från mitten av augusti fram till slutet av september. Men detta beror också på när du sått dillen och vilken del av landet du bor i. Ett tips om du vill vara säker på att ha dill och krondill också under senare delen av sommaren är att helt enkelt så den igen i juni och juli. På så vis får du tillgång till dill också under sensommar och höst.

Dill behöver inte sås i rad utan kan med fördel sås bland andra blommor i rabatten eller varför inte tillsammans med blommor direkt i en kruka utomhus. Ofta trivs dillen riktigt bra när den får växa tillsammans med andra växter. Dekorativt är det dessutom, och har du en uteplats är det smidigt att kunna skörda knippen av dill i flera omgångar direkt från krukan. Krondillens blommor är ju gula eller gulgröna och passar därför väldigt bra tillsammans med blommor i lila och violetta toner och även tillsammans med rosa. Även tillsammans med ringblommor i brandgula toner är krondillen vacker.

Vad gäller Krondill i matlagning så förknippar många den med kräftskivan i augusti. Krondill kan dock användas till så mycket mer – exempelvis i en grönsaksgryta eller kycklinggryta. Du lägger krondillsklasarna överst i grytan med kronan nedåt och låter grytan puttra på under lock som vanligt. När grytan är klar plockar du bort klasarna innan du serverar. Smaken blir helt fantastisk.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.