en blogg från Nelson Garden
Blommor
Vacker amaryllis till jul
Publicerat: 2017-11-16

Fråga experten: Lyckas med amaryllis

Nu är det hög tid att få ner amaryllislökarna i kruka om du vill att de ska blomma till jul. Vi ger dig svaren på de vanligaste frågorna och hjälper dig att lyckas med amaryllis.

Vi som vill driva egen amaryllis till vintern. Vi har pratat med vår egen lökkontrollant Gunilla Gustafsson, om hur du ska gå tillväga för att få ett lyckat resultat.

Varför ska jag sätta egen amaryllis?

Det är härligt att följa amaryllisen hur den växer och när det bildas blad och knopp. Det finns en stor glädje i det tycker jag. Dessutom har du betydligt större utbud av amaryllis när du köper lök och driver upp den på egen hand. Köper man löken färdig vet man inte riktigt vilken lök det är och hur den blir.

Hur sätter jag min amaryllislök?

Täck löken med jord eller marmorkross så att halsen och en tredjedel av löken syns ovanför jorden. Välj en stadig kruka. När stängeln blir hög och amaryllisen blommar blir den relativt tung vilket gör att en liten, ranglig kruka lätt faller. Står amaryllisen ovanför ett element eller för varmt växer den sig ännu högre.

Det är enkelt att lyckas med amaryllis

Amaryllisen har fantastiskt många vackra faser, från att du sätter ner den i vas med jord eller marmorkross till att blomning i full prakt. Dekorera gärna krukan med exempelvis grön- eller vitmossa och små kottar.

Kan jag styra när jag vill att amaryllisen ska blomma?

Det är svårt att påverka blomningsprocessen. Det brukar ta mellan sju och åtta veckor för en amaryllislök att blomma. Därför bör du få ner dina lökar i jorden inom den närmaste tiden för att få njuta av blomningen till jul.

Amaryllis i vas

Amaryllisens är helt fenomenal när den blommar i en hög vas till jul. Har du många blommor kan du med fördel klippa av några stycken och lägga dem vackert i en skål på middagsbordet.

Behöver amaryllisen mycket vatten?

Amaryllisen är anspråkslös, men du får inte vattna för mycket. Om du planterat löken i planteringsjord kan du vattna en eller ett par gånger i veckan men bara så att löken och jorden blir fuktig. Jag sätter alltid mina amaryllislökar i marmorkross, det blir jättesnyggt. Då vattnar jag bara en centimeter vatten när jag satt löken och inget mer under hela växtperioden.

Plantera om din amaryllis utomhus

Även om din första amaryllislök inte orkar blomma år efter år, kan den sätta sidolökar som på sikt växer sig tillräckligt starka för att själva blomma.

Kan jag plantera ut min amaryllis?

När din amaryllis blommat klart under vintern kan du ställa den mörkt och svalt fram till våren. Då klipper du av de vissna delarna, tar upp löken försiktigt ur krukan och sätter den i en ny kruka, med ny jord eller direkt ut i landet. Efter en andra blomningen har amaryllisen inget blomämne kvar och är därmed förbrukad.

Har du frågor som rör amaryllis eller några av våra andra produkter eller bara vill ha hjälp att lyckas med din odling? Mejla oss eller ring på 0477 552 99. 

Läs mer om amaryllis

Enkelt att lyckas med egen amaryllis

Gör en julgrupp av amaryllis

DIY: Gör egna amaryllisstöd

Så använder du en amaryllis som gått av

Julduka enkelt och stämningsfullt

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...