en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
Publicerat: 2016-02-09

Förså: 7 enkla sätt!

Vilken metod är bäst när jag ska förså? Minidrivhus, bredsådd eller torvbriketter? Oavsett om du är nybörjare eller proffs är det klokast att välja metod efter vad och hur mycket du vill odla. Vi listar några olika smarta sätt att förså! 

Många frön av sommarblommor, kryddor och grönsaker behöver försås (förodlas) för att hinna utvecklas helt i vårt kalla klimat. Du försår dem i såjord inomhus eller i växthus innan säsongen kommit igång. Är du van att odla kanske du föredrar att bredså på klassiskt vis – men är du nybörjare på området finns numera minidrivhus och andra praktiska hjälpmedel som hjälper dig med försådden. Du kan också välja att tillverka dina egna ”krukor”.

1. Mycket av samma sort: Bredså i kruka

Förså genom att bredså i kärl eller krukor

Fördelar: Planerar du att förså många exemplar av varje sort är det smidigt att bredså frön i en sålåda eller fyrkantig kruka. Med detta menas att du sår många frön över en större yta – istället för att placera något eller några enstaka frön i olika små krukor. Tomater, paprika, plocksallat och chili är lämpliga fröer för detta.

Att tänka på: Är du inte så erfaren kan det vara svårt att strö ut rätt mängd frö. Det kan också lätt bli lite trassligt när det är dags att omskola plantorna till större krukor. För det gäller också att omskola i helt rätt tid – annars hinner både småplantor och rötter växa för mycket och snor lätt in sig i varandra. De små sticklingarna är känsliga och tar lätt skada. Men har du vanan inne är detta en metod så god som någon.

För dig som: Är erfaren och har mycket tid. Passar om du vill ha mycket av samma sort.

Lämplig för exempelvis: Tomater, paprika, plocksallat och chili.

2. Enkelt på liten yta: Förså med Pluggbox

Fördelar: Pluggboxen är ett smart hjälpmedel för dig som vill förså mycket på liten yta.

Du sår ett frö i var och en av de 49 små cellerna – vilket gör hanteringen enklare än till exempel bredsådd, särskilt när det är dags att plantera om de små plantorna i större kruka.

Med pluggbox är det enkelt att förså

En smart konstruktion i pluggboxens bottentråg gör att varje plugg enkelt trycks upp ur cellen när den ska skolas om. Smart om du vill så många av samma sort. Du kan även så olika sorters frö i rader och markera med etiketter.

Att tänka på: När du försår i Pluggbox är det bäst  att välja sorter som har samma gronings- och tillväxttid (gror och växer ungefär lika snabbt). Annars kan bli klurigt att trycka upp och skola om grödorna ur de små cellerna vid olika tidpunkter. 

Med en pluggbox behöver du komma ihåg att vattna ofta – de små cellerna innehåller inte så mycket jord vilket gör att avdunstningen blir hög – särskilt när plantorna blivit så höga att du behövt plocka bort locket.

För dig som: Vill förså mycket på liten yta, men inte nödvändigtvis är erfaren odlare. Det finns dock även många erfarna odlare som använder pluggboxen därför att den helt enkelt är smidig att förodla i. Ska du exempelvis förså flera sommarblommor och behöver flera av samma sort så är den perfekt.

Lämplig för exempelvis: Små frön som du vill ha mycket av: sommarblommor, tomat, basilika.

3. Praktiskt: Drivhus med briketter

Fördelar: Torvbriketter är praktiska eftersom du själv slipper arbetet med att fylla behållarna med jord. Du vattnar dem bara och pluttar i ett eller två frön i varje. När det är dags för omskolning – det vill säga plantering i större kruka – kan hela briketten stoppas ner i jorden i den nya krukan.

Förså med torvbriketter

Att tänka på: Eftersom torvbriketterna inte har någon fuktskyddande plastkruka torkar de däremot ut snabbare och behöver få vatten ofta.

För dig som: Inte vill hålla på att kånka jord i onödan och vill så och omskola på ett bekvämt vis.

Lämplig för exempelvis: Förodling av pelargoner. Även små sticklingar kan sättas i torvbriketter och växa där ett tag. Sedan när din planta vuxit tar du hela torvbrikettern och sätter den direkt i en större kruka med jord (eller direkt i jorden ute om det är en planta som tål det).

4. Flexibelt med självbevattning: Rootmaster

Fördelar: Nelson Gardens minidrivhus Rootmaster är ett smart och flexibelt litet minidrivhus som också har en unik självbevattningsfunktion. Det passar därför även dig som är nybörjare. Systemet hjälper plantorna att få välutvecklade rotsystem – även om du skulle glömma titta till odlingen under 4-5 dagar efter det att fröna har börjat gro.

Förså med Rootmaster - flexibelt och smart

Rootmaster innehåller 4 st moduler med 8 pluggceller vardera som var och en rymmer en relativt riklig mängd såjord och därmed inte torkar inte ut så snabbt. Se bara till att fylla varje cell med rejält med packad jord (dock inte allt för hårt packad). Du sår 2 frön i varje cell (att rekommendera i alla miniväxthus) – och när de kommit upp en bit klipper du bort den svagare av groddarna så att plantan kan växa sig riktigt stark.

När sticklingarna ska omskolas (planteras om) öppnar du pluggcellerna som en bok och det blir enkelt att hantera jordpluggarna med de känsliga plantorna och rotsystemen.

I Rootmaster har du dessutom flexibiliteten att kunna förså frön med olika tillväxttid, eftersom pluggarna är uppdelade på 4 moduler. På så vis kan du så helt olika sorters plantor  – oavsett hur snabbt de gror och växer – och omskola bara den modul som har färdiga plantor för omplantering (medan plantorna i övriga moduler kan få stå kvar och växa till sig utan att ta skada).

För dig som: Både för dig som är erfaren  och mindre erfaren odlare som vill vara flexibel med tiden och med vad du odlar. Du kan till och med glömma bort odlingen i några dagar utan att den misslyckas – tack vare det smarta bevattningssystemet som ingår i Rootmaster.

Lämplig för exempelvis: De flesta frön, men särskilt för ärtor, bönor, majs, jordgubbar, solrosor och luktärter. 

5. Enklast tänkbara: Easy to grow

Detta är ett minidrivhus som passar alla – stora som små, erfarna som nybörjare.

Förodla tomater enkelt med Easy to Grow

Driv upp egna tomatplantor och andra grönsaker med Easy to Grow.

Fördelar:  Du behöver inga förkunskaper om odling. Allt du behöver göra är att lyfta på locket och vattna! Dessutom fungerar själva förpackningen också som minidrivhus. Fröna gror mycket bra i det porösa materialet och får en fin rotbildning. Efter 3-5 veckor omskolar du (planterar om) pluggarna utan problem i en större kruka. Enklare än så här kan det knappast bli!

En förpackning av Easy to Grow består av sex stycken pluggar av komposterbar kokosfiber, torv och näring som redan har frön och näring på plats.

Easy to grow minidrivhus finns med fröer av tomat, örter, kål eller sallat. Du får alltid två olika sorters fröer i varje förpackning. Väljer du exempelvis en förpackning med tomater så får du dessutom prova på direkt att odla två olika sorters tomater (Varje förpackning innehåller totalt 6 pluggar med vardera 3 pluggar av varje grönsakssort).

Easy to Grow Minidrivhus med fröpluggar

För dig som: Är nybörjare! Eller bara vill förså med gott resultat med minsta möjliga arbetsinsats.

Innehåller: Försådda pluggar med två sorters romansallad, grönkål/svartkål och oregano/basilika samt tomat (dels två sorters kruktomat och dels två sorter som ger större tomatplantor).

6. Billigt gör-det-själv: Krukpress 

Gör egen små krukor av tidningspapper med hjälp av en krukpress.

Gör egen små krukor av tidningspapper med hjälp av en krukpress.

Fördelar: Med en krukpress – eller en paper pot maker – kan du på ett billigt och roligt sätt tillverka egna ”förodlingskrukor” av tidningspapper.

Du använder då papper från en nyhetstidning som klipps i 9-10 cm breda remsor i hela tidningssidans höjd. Rulla pappersremsan runt krukpressen, vik in botten, håll i knoppen och tryck ner mot krukpressens fördjupning och snurra. Fyll med såjord och så ett eller två frön i varje kruka.

Vid omskolning eller utplantering kan du sätta ner hela tidningskrukan i den nya jorden. Tidningspapperet förmultnar snabbt i jorden. Praktiskt, billigt och kul!

För dig som: Gillar att pyssla på egen hand och som inte vill köpa särskilda förodlingskrukor.

Lämplig för exempelvis: Luktärter.

7. Maxa odlingen: Förså med Odlingsbrätte

Fördelar: Med ett odlingsbrätte som innehåller 84 celler kan du förodla hela grönsakslandet – bokstavligt talat – på ett enda bräde. Är du en riktig odlingsentusiast är detta något för dig, eftersom brättet ger så stora mängder på en enda gång.

Odlingsbrätte

Detta set innehåller även ett bottentråg och en bevattningsmatta som hålls ständigt fuktig för att de små cellerna inte ska torka ut.

Pluggsetet kan också användas för förodling i olika omgångar. Då kan du exempelvis ha reservplantor till hands om det skulle uppstå ”hål” i trädgårdslandet framåt sommaren – eller i början av hösten när de tidiga sorterna har skördats.

Att tänka på: Att odla fram stora mängder av plantor på en gång ställer naturligtvis också lite mer krav på både tid och tålamod vid omskolning (omplantering).

För dig som: Är odlingsentusiast! Om du vill odla mycket på en gång – eller om du vill odla i omgångar.

Lämplig för exempelvis: Köksträdgården. Romansallad, kål och exempelvis andra bladväxter. Även lämplig för att driva sticklingar.

Du kanske också är intresserad av: 

Förodla och tjuvstarta sommaren

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat

Hett och lätt att odla chili – så här gör du!

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...