en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Förodla - så här gör du
Publicerat: 2016-01-28

Förodla och tjuvstarta sommaren!

Längtar du efter en egen köksträdgård eller en prunkande sommarrabatt? Börja förodla! Väljer du att odla plantor från frö har du stora valmöjligheter. Börja i rätt tid och få starkare och friskare plantor och en bättre skörd i sommar! Ta del av tipsen som hjälper dig att få ut maximalt av det du odlar.

Det är roligt att driva upp egna plantor till köksträdgården och sommarrabatten. För att grönsaker ska hinna ge skörd och för att de ettåriga sommarblommorna ska hinna stå i blom under vår relativt korta sommar behöver vissa av dem förodlas. Genom att förodla blommor, kryddor och grönsaker inomhus tjuvstartar du sommaren medan det ännu är för kallt för att så ute.

När temperaturen utomhus väl börjar stiga är dina växter redo för att planteras ut. Genom förodlingen har dina blommor och grönsaker fått en särskilt bra start. Du ska se att de både växer och blommar bättre samt ger större skörd i din trädgård. För att få så starka plantor som möjligt finns det en hel del du kan göra för att ge försådden rätt förutsättningar.

Förodla för starkare plantor

Förodling kan ge starkare och uthålligare växter. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Börja så i rätt tid

Att förodla är enkelt men du behöver rusta dig med en gnutta tålamod. Rätt timing är en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Om du sår för tidigt på året räcker oftast inte ljuset till och plantorna blir klena och gängliga. Sår du för sent hinner plantan inte blomma eller ge skörd.

Den rätta tidpunkten är helt beroende av var i landet du bor och vad du vill odla. Om du bor i söder försvinner frosten tidigare och du kan börja förså tidigare. På varje fröpåse står det när det är bäst att så det specifika fröet. Ofta anges en period på 1–2 månader eftersom det också skiljer ungefär en månad mellan när frosten försvinner i söder respektive i norr. Fundera på när det brukar bli varmt där du bor och räkna sedan bakåt i tiden.

Fröerna tar olika tid på sig

Vissa fröer är snabba och kan sättas i jord ganska sent. Andra sorter måste i jord mycket tidigt. Exempel på dessa är stockros, eukalyptus, pelargon, kronärtskocka och jätteverbena som ska försås redan i januari–februari. Chili, selleri, purjolök och aubergin är grönsaker som ska sås tidigt. Lite senare – ungefär i mitten av mars – är det dags för tomat. Kål förodlas bäst i månadsskiftet mars–april, medan för gurka och squash är bra att vänta med till mitten av maj.

Självklart kan du också testa dig fram. Vissa ettåriga sommarblommor kan bli ännu större om de försås tidigt. Skulle du trots allt misslyckas har du lärt dig något. Så gärna olika sorter. Om du har otur med den ena går det förhoppningsvis bättre med de andra.

Förodla dina egna tomatplantor

Att odla fram egna tomatplantor från frö är spännande och enklare än vad många tror. Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

Sådden vill ha det varmare

Din odlingsplats är avgörande för hur väl du lyckas. En ljus plats som håller ca 18–22 grader vid groning är generellt det bästa. Precis när du sått fröna vill odlingen nämligen ha lite värme. Med hjälp av en värmematta kan jorden bli en aning varmare och hjälpa dina fröer att gro.

Odlingen vill ha en ljus och sval placering

Så fort fröerna väl har börjat gro så mår de bäst av att stå på en ljus men något svalare plats. Runt 15–18 grader är toppen. Till de allra tidigaste fröna, som exempelvis chili, kan du behöva ge extra ljus i form av växtbelysning. Ibland fungerar det också med en vanlig fönsterlampa så länge den inte ger ifrån sig för mycket värme. Allt ljus är bättre än ingenting.

Förodla - minidrivhus för fönster

Så fort som fröna börjat gro behöver de en ljus men sval placering. Ett svalt fönster där elementet är avstängt är bra.

Så lagom mycket

Eftersom det finns ett enormt utbud av frö har du friheten att prova många olika sorter. Du har också möjligheten att få en riklig mängd plantor till en relativt liten peng jämfört med vad det skulle kosta att köpa dem färdiga från plantskolan.

Oavsett vad du är sugen på att odla grönsaker, kryddväxter, sommarblommor eller kanske någon perenn, tänk gärna baklänges innan du sätter igång. Hur många blommor vill du ha i din rabatt? Vilka sorter dela på utrymmet? Ska de blomma samtidigt eller avlösa varandra? Om du ändå skulle råka så fler plantor än du har utrymme för, dela gärna med dig till grannar, släkt och vänner.

Förodla men inte för mycket på en gång

Förodla bara så mycket som du tror att du – och kanske dina vänner – kommer kunna ta hand om i din trädgård. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Förodla i omgångar

En fröpåse innehåller ofta många frön. Om du sår för mycket är det lätt hänt att det går över styr längre fram. Du kanske inte har tid eller ens plats att plantera om alla små plantor när det är dags. Odlar du för många grönsaksfrön av en och samma sort behöver du ofta gallra.

Det kan också bli så att du får svårt att ta tillvara på hela skörden. Att äta upp 15 färdiga basilikaplantor är en helt annan sak än att äta 15 mogna squash. Kanske är det då smartast att börja så bara lite grann av varje sort? Kanske kan du testa några olika slags grödor? Grönsaker är ofta klokt att så i omgångar – då blir de också blir att skörda i omgångar.

Förodla i omgångar

Förodla i omgångar. På så vis hinner du plantera om i lugnare takt och du får nya blommor eller grönsaker att skörda i omgångar i din trädgården under hela sommaren. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Du kanske också är intresserad av:

Förså: 7 enkla sätt

Hett och lätt att odla chili – så här gör du!

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat.