en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Publicerat: 2016-03-19

Duka vårgrönt till påsk: 5 enkla tips

Duka vackert i grönt och vitt.

Skapa vårkänsla på påskbordet med snödroppar i gröna vaser. Snödropparna får extra liv tillsammans med lite grönt lingonris och några videkvistar.

Duka ditt påskbord för en härlig, grön vårkänsla med hjälp av lite krasse, vårblommor och äggskal. Och som pricken över i:et –  bjud på gröna smoothies till förrätt. Idéerna är så enkla att du självklart kan påskpyssla med barnen om du vill det.

1. Duka i grönt och vitt

Det brukar vara mycket som är gult till påsk men varför inte skapa vårkänsla på påskbordet med hjälp av vårgröna färger och smaker. Börja enkelt med att lägga en vit eller ljusgrön duk på bordet, duka med vita tallrikar och ljusgröna servetter, gärna i lin. Fyll gröna vaser med snödroppar, lingonris och vide.

2. Dekorera med egenodlad krasse. Vackert och gott till de kokta äggen!

Krasse kan du enkelt själv odla fram på några få dagar vart du än bor. Smörgåskrassefrön hittar du i de flesta trädgårdsbutiker och även i många matbutiker. Fyll några tomma äggskal eller äggkoppar med lite fuktad bomull och krassefrön. Använda en sprayflaska för att hålla sådden fuktig. På bara 2–3 dagar har du fin krasse att ställa fram på påskbordet. Den kan stå som dekoration eller låt gästerna själva klippa utav krassen när du bjuder på kokta ägg vid påskbuffén. Äggskalen är fina både målade och omålade.

Odla krasse direkt i äggskalen till påsk. Klart på bara några dagar.

Egenodlad grön smörgåskrasse på påskbordet ger en härlig vårkänsla och är dessutom god att klippa direkt över de kokta äggen vid påskbordet.

Duka med äggskal och snödroppar. Skriver du namn på äggskalen blir det till en fin bordsplacering.

Duka med äggskal och snödroppar. Skriver du namn på äggskalen blir det till en fin bordsplacering.

3. Gör fina bordsplaceringar av äggskal och vårblommor

En speciell känsla är det att få plocka in små buketter av de första vårblommorna från trädgården. Har du inga egna vårblommor att plocka så finns det massor att välja på i trädgårdsbutikerna. Tomma äggskal är även vackra som vas för snödroppar eller krokus på påskbordet. Äggskalen får stöd exempelvis med hjälp av äggskoppar. Ett tips är att skriva gästernas namn på äggskalen och låta de små buketterna med äggskal bli till fina bordsplaceringar. Tillsammans med några videkvistar i en enkel genomskinlig glasvas så blir resultatet både vackert och festligt.

4. Häng blommor i påskriset

Även påskriset blir fint när det dekoreras med äggskal och blommor. Ta ett fint band eller ett enkelt snöre i jute och klistra fast i de tomma äggskalen så att de hänger som små korgar i riset. Fyll skalen med små, fina vårblommor från trädgården. Har du inga egna vårblommor går det förstås bra med andra små blommor du hittar i trädgårdsbutiken.

Häng blommor i påskriset.

Ett påskris dekorerat med äggskal, jutesnören och blommor är vackert och ger en härlig vårkänsla inne.

5. Bjud på grön smoothie som förrätt på påskbordet

Gröna, goda och vårlika smoothies kan du göra på avokado som du mixar med groddar, ärtskott eller andra microblad (Micro Leaf). En idé kan vara att ställa fram några vårgröna smoothies som förrätt vid påskmiddagen eller påskbuffén. Här är Annika Christensens enkla recept på en grön smoothie. Ärtskott i smoothien ger en extra god känsla av vår nu till påsk. Du kan själv odla fram dem på bara några dagar:

Grön smoothie till påskbordet

En grön smoothie med groddar eller ärtskott blir en vårlik och annorlunda förrätt på påskbordet.

En grön smoothie med groddar eller Micro Leaf av ärtskott blir en vårlik och annorlunda förrätt på påskbordet. Dekorera med gröna ätbara blad eller med några fina ärtskott. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

1 portion

En stor knippe egenodlade ärtskott eller andra microblad om du har framodlade. Kan även bytas ut mot groddar av valfri sort.
½ avokado
150 g ananas
½ apelsin

Kör samtliga ingredienser i en mixer till en ”slät” konsistens. Ställ fram i små glas på påskbordet som en enkel förrätt tillsammans med lite rostat bröd. Dekorera med gröna ärtskott eller andra gröna ätbara blad. Smoothies är som godast när den är färsk.

Njut av en grön och skön påsk!

Du kanske även är intresserad av:

Recept – smoothies på groddar och frukt

Groddar till vardag och fest – 5 recept

Groddar – mycket mer än para pynt!

Blir pigg med rawfood

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.