en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2016-04-01

Sommarblommor i rabatt och kruka: Röd passion

Längtar du efter starkare uttryck, mer passion och hetta i din trädgård eller på uteplatsen? Botanisera bland sommarblommor i intensivt varma färger som tar för sig!

Lysande gult, eldigt orange, varm terrakotta och rött ger värme, hetta och dramatik till trädgårdens eller uteplatsens alla trista hörn! Som komplement till allt det gröna i trädgården blir kontrastfärgen rött ofta rent magisk i såväl rabatt som kruka! Addera energisk orange och gult och du får en trädgård eller uteplats med häftig glöd! Flera av fröerna är lättodlade och de flesta av blommorna fungerar dessutom utmärkt som snittblomma.

Du behöver inte välja alla sorterna för att skapa en vacker kombination av färger i rabatten eller krukan. Även med två eller tre sorter blir resultatet väldigt fint.

Brokkrage

German Flag

Brokkrage

Brokkragen bjuder på ett helt spektrum av färger i den gul–orange–röda paletten. Brokkrage är en lättodlad sommarblomma som också är perfekt som snittblomma. LÄTTODLAD!

Blommar: Hela sommaren, juni till oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 55 cm

Spanska flaggan

Spanska flaggan

Spanska flaggan är en fascinerande hög blomma och slingerväxt som skiftar i flera spännande färger; slår ut i rött, skiftar över till orange, vidare till gult och slutligen vitt. Precis som Brokkragen binder den med sina färgkombinationer ihop den gul–orange–röda paletten. Mycket hållbar som snittblomma. På grund av att det är en hög slingerväxt behöver den växa mot en spaljé eller annat stöd. Vill du ha den i kruka så använd gärna en stor kruka med växtstöd som exempelvis en krukspaljé.

Blommar: Juli till början av oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 300 cm

Solros

’Ruby’ F1

Solros

Solrosen för tankarna till Sydfrankrike och impressionistisk glöd! Denna variant med stora, djupt rubinröda blommor tar för sig i rabatten! Förutom de goda fröna kan du även äta knopparna lättkokta med smör. Fin som snittblomma. Vill du ha solros i kruka är det bättre att välja en lite lägre sort. LÄTTODLAD! KAN ÄTAS!

Blommar: Juli till början av september
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 180-200 cm

Chokladkrage

Choco Prince

Chokladkrage - en sommarblomma med doft av choklad

Chokladdoftande skönhetenChoco Prince är en nordamerikansk vildblomma som bjuder på lysande gula blommor och stjälkar i en brun nyans. Dessutom doftar den choklad – vad mer kan man önska? NYHET 2016! VÄLDOFTANDE. Vill du ha den i kruka så kan du samplantera med en sommarblomma som blommor redan första året. Chockladkragen är tvåårig och blommar nämligen oftast först året efter sådd.

Blommar: Året efter sådd, från juli till mitten av oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 30 cm
Tvåårig – men blir ofta flerårig eftersom den frösår sig själv.

Kornvallmo

Kornvallmon är en vacker vallmo i intensivt rött

Vallmon är en riktigt förförisk skönhet med uråldriga anor. De gamla grekerna tolkade det som att skörden skulle bli lyckad om det växte just vallmo på ängarna. Denna ekologiska variant har lysande röda kronblad, passar både i rabatt och på sommaräng och frösår sig gärna. EKOLOGISK!

Blommar: Juli till augusti.
Kan direktsås.
Växtläge: Sol
Höjd: 40-50 cm

Solboll

’Bill Buttons’

Solboll

Solbollen står som ett piggt utropstecken i rabatten – med sina höga stjälkar och klargula runda klot. Ger karaktär till buketten som snittblomma – och kan också torkas genom att skördas och hängas upp och ner när den är i full blom. KAN TORKAS!

Blommar: Juli till september
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 60 cm

Sommarrudbeckia

Cherry Brandy

Sommarrudbeckia

Sommarrudbeckia ’Cherry Brand’ har en fängslande djup körsbärsröd ton som väver ihop såväl kruka som rabatt med sitt fylliga, förgrenade växtsätt. Trivs bra i en solig rabatt men också i stora krukor på balkong eller altan. Fin också att plocka i bukett.

Blommar: Hela sommaren, juni till oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 50 cm

Sammetstagetes

‘Mowgli Orange’

Sammetstagetes - en extra låg tagetes som är fin som kantväxt

Sammetstagetes är en låg och buskig tagetes i miniutförande, vilket gör den till en perfekt kantväxt i rabatten men är också fin i kruka. Inte nog med att den ger ett vackert djup i din rabatt eller kruka med sina orange och rostbruna toner, den fungerar även som en fångstväxt för sniglar. Blommar rikligt hela sommaren.

Blommar: Hela sommaren, juni till oktober
Förodlas.
Växtläge: Sol till halvskugga
Höjd: 15 cm

Sömntuta

Sömntuta - en färgsprakande sommarblomma

Sömntuta är en färgstark sommarblomma som bjuder på en förförande mängd orange nyanser! Nattetid sluter den sig sött för sin slummer. Sömntuta har med sitt vallmoliknande utseende ett lågt och kompakt växtsätt med ett dilliknande bladverk. Växer fint både i rabatt, kruka eller balkonglåda. Bra som snittblomma. LÄTTODLAD!

Blommar: Juli till mitten av oktober
Kan direktsås
Växtläge: Sol
Höjd: 30 cm

Du kanske även är intresserad av:

Sommarblommor i rabatt och kruka – Nordisk harmoni.

Annika Christensen: Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat.

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...