en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Odla tomater 4 tips
Publicerat: 2017-02-15

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Att odla tomater behöver inte vara svårt eller ta mycket plats. Varken växthus eller trädgård är nödvändigt. Väljer du kruktomater så tar dem ganska liten plats och går att ha i ett fönster eller på balkongen. Att under sommaren sedan kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart. 

1. Välj tomatsort efter hur mycket plats du har

Körsbärstomat i ampel

Kruktomater av sorten Bitonto trivs både i kruka och i stora och lite mindre amplar så länge som de finns hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut.

Vill du odla tomater men har ont om plats så är kruktomater eller busktomater ett bra val. De kan växa kvar i en kruka i ett fönster eller på balkongen också när de blivit färdiga tomatplantor. Ampeltomater är också ett mycket bra alternativ om du har begränsat med utrymme. Har du stor plats och kanske till och med växthus eller uterum så kan du förstås även välja högväxande tomatsorter. Då behöver de plantorna också rejäla krukor när de börjat växa till sig och de kan även behöva stöd genom att bindas upp. 

2. Förså tomatfröerna inomhus

Börja förodla tomaterna inomhus i Mars eller April i ett litet minidrivhus med såjord. Bra minidrivhus för tomatodling är exempelvis Rootmaster och Pluggbox som får plats i de flesta fönsterkarmar. Easy to Grow tomato potDet går också att så direkt i små krukor. Vill du komma ingång extra snabbt och enkelt med din tomatodling – då är försådda pluggar som Easy-to-Grow ett jättebra alternativ. Fröna ligger redan på plats i komposterbart växtfiber där de ska gro. Förpackningen fungerar dessutom som minidrivhus som tar extremt liten plats. Det enda du behöver göra är att vattna! Easy to Grow finns med frön både för busktomat och högväxande tomat. Dessutom får du prova på två sorters tomat i en och samma förpackning.

Oavsett om du väljer försådda pluggar eller att så frön själv i minidrivhus – se till att hålla sådden fuktig och låt tomaterna stå ganska varmt tills dess de börjar gro. Har du element eller golvvärme är det bra att ställa sådden där. Innan tomaterna kommit upp behöver de inget ljus – bara värme och som sagt vatten. Lyft lite ibland på mindrivhusets lock någon gång om dagen så att luft kommer in.

När du ser att tomatplantan börjar komma upp – då är det dags att se till att plantan får mycket ljus. Ett ljust fönster brukar duga gått. Plantan behöver inte lika mycket värme som det nysådda fröet som ska gro. Däremot är ljus nu viktigt för att plantan ska trivas och inte bli tunn och ranglig. Har det kommit upp mer  än en tomatplanta i varje plugg/minikruka så klipp bort de svagaste så att endast en planta finna i varje plugg eller kruka. Då blir din tomatplanta starkare. Låt locket vara kvar på minidrivhuset så länge som plantorna får plats under locket.

I mars månad kan du börja förodla kruktomater

Tomatplantor som förodlats i minidrivhuset Rootmaster – nu klara för omplantering. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

3. Plantera om tomatplantorna

Easy to Grow Omplantering

Tomatplantor som förodlats med Easy to Grow planteras här om i förmultningsbara och djupa Paperpots med planteringsjord. En djup kruka ger bra plats för plantans rötter att vidareutvecklas. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills dess du ser att de fått två blad och att det ovanför de bladen börjat växa fram ytterligare två blad – de så kallade karaktärsbladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i kruka med lite mer näringsrik planteringsjord.

Du tar nu hela pluggen med plantan ur minidrivhuset och sätter ner i en kruka med jord. Är det fint vårväder så kan du pyssla med detta utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Då bildar tomatplantan rötter utefter stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Easy to Grow Minidrivhus med fröpluggar

Omplanteringen är nästan klar. Här kan fyllas på med lite mer jord, hela vägen upp till det nedersta bladparet på plantan. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Håll jorden fuktig och tillsätt tomatnäring som exempelvis Biobact från och med vecka två i den nya krukan. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet.

Har du använt förmultningsbara papperskrukor vid första omplanteringen kan du sätta ner hela pappeskrukan i jorden i den nya större krukan. Fortsätt att ge tomatplantan vatten ganska ofta och blanda vattnet med lite flytande tomatnäring då och då.

4. Vänj din tomatplanta stegvis vid livet ute

Med nattemperatur runt 8 grader eller mer kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats på balkongen eller vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Undvik starkt solljus de första dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5-10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt alltid bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Vissa sorters tomatplantor behöver ”tjuvas” för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att man knipsar bort små ”tjuvskott” som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan. Busktomater och de flesta kruktomater behövs inte tjuvas men på högväxande tomatplantor är det viktigt att tjuva för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. Mer om hur du ”tjuvar” tomater kan du läsa här.

Lycka till!

Tomater i kruka som mognar i solen invid en vägg.

Tomater i kruka som mognar i solen invid en vägg. Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

 

Du kanske också är intresserad av:

Prova på: Kryddodling på enklare vis

Förså: 7 enkla sätt

Rootmaster: En grönsak upp och en ny ner!

Omskolningens ABC

Foto: Huvudbilden: Annika Christensen för Nelson Garden.

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...