en blogg från Nelson Garden
Easy to Grow tomat i kruka
Publicerat: 2016-03-11

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Att odla tomater behöver inte vara svårt eller ta mycket plats. Varken växthus eller trädgård är nödvändigt. Väljer du kruktomater så tar dem ganska liten plats och går att ha i ett fönster eller på balkongen. Väljer du dessutom att odla tomater i försådda pluggar så behöver du inledningsvis varken jord eller minidrivhus – tillsätt bara vatten. Att under sommaren sedan kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart. 

1. Välj tomatsort efter hur mycket plats du har

Vill du odla tomater men har ont om plats så är kruktomater eller busktomater ett bra val. De kan växa kvar i en kruka i ett fönster eller på balkongen också när de blivit färdiga tomatplantor. Ampeltomater är också ett mycket bra alternativ om du har ont om plats. Har du stor plats och kanske till och med växthus kan du förstås även välja andra tomatsorter där plantorna växer sig högre och större – men då behöver de plantorna också rejäla krukor när de börjat växa till sig.

2. Förså tomatfröerna inomhus

Börja gärna odla tomaterna i Mars eller April inomhus i ett litet minidrivhus med såjord. Bra minidrivhus för tomatodling är exempelvis Rootmaster och Pluggbox som får plats i de flesta fönsterkarmar. Easy to Grow tomato potDet går också att så direkt i små krukor som du täcker med lite plastfolie. Är du mindre van vid att odla tomater eller om du helt enkelt har väldigt ont om tid eller utrymme för din tomatodling – då är försådda pluggar som Easy-to-Grow ett jättebra alternativ. Fröna ligger redan på plats i komposterbart växtfiber där de ska gro. Förpackningen fungerar dessutom som minidrivhus som tar extremt liten plats. Det enda du behöver göra är att vattna!
Väljer du Easy-to-Grow tomato pot så får du två sorters kruk-tomat i en och samma förpackning. Kruktomater tar som sagt liten plats också när de vuxit sig större och kan växa både i ett fönster eller på balkongen.

Se till att hålla sådden fuktig och låt tomaterna stå varmt över ett element eller på en yta med golvvärme tills dess de börjar gro. Innan tomaterna kommit upp behöver de inget ljus – bara värme och som sagt vatten. Lyft lite ibland på mindrivhusets lock någon gång om dagen så att luft kommer in.

När du ser att tomatplantan börjar komma upp – då är det dags att se till att plantan får mycket ljus. Ett ljust fönster brukar duga gått. Plantan behöver inte lika mycket värme som det nysådda fröet som ska gro. Däremot är ljus nu viktigt för att plantan ska trivas och inte bli tunn och ranglig. Har mer än en tomatplanta kommit upp i varje cell/minikruka så klipp bort de svagaste – så att du har en stark planta i varje cell/minikruka. Annars finns risken att ingen av plantorna blir särskilt stark. Låt locket vara kvar på minidrivhuset så länge som plantorna får plats under locket.

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills dess du ser att de fått två blad och att det ovanför de bladen börjat växa fram ytterligare två blad – de så kallade karaktärsbladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i kruka med lite mer näringsrik planteringsjord.

I mars månad kan du börja förodla kruktomater

Tomatplantor som förodlats i minidrivhuset Rootmaster – nu klara för omplantering. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

3. Plantera om dina tomatplantor

När tomatplantan är klar för att omskolas (omplanteras) tar du hela pluggen med plantan ur minidrivhuset och sätter ner i en kruka med jord. Är det fint vårväder så kan du pyssla med detta utomhus för att sedan sätta in tomatplantan inomhus igen i det ljusaste fönstret du har.

Easy to Grow Omplantering

Tomatplantor som förodlats med Easy to Grow planteras här om i förmultningsbara Paperpots med planteringsjord. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Sätt gärna tomatplantan djupt ner i den nya krukan så att bara de första bladen sticker upp ovan jorden. På så vis bildar tomatplantan rötter utefter stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Easy to Grow Minidrivhus med fröpluggar

Omplanteringen är nästan klar. Här kan vi fylla på med lite mer jord, hela vägen upp till de nedersta bladen på plantan. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Vattna ganska ofta och tillsätt tomatnäring som exempelvis Biobact i vattnet från och med vecka två i den nya krukan.

När tomatplantan blivit ytterligare lite större så behöver den en lite större kruka med mer jord. Har du använt förmultningsbara papperskrukor vid första omplanteringen kan du sätta ner hela pappeskrukan i den nya större krukan. Fyll åter igen på ordentligt med jord ända upp till det lägsta bladparet. Fortsätt ge tomatplantan vatten ganska ofta och gärna med tomatnäring.

Vissa sorters tomatplantor behöver ”tjuvas” för att de ska ge så stor skörd som möjligt. På busktomater och de flesta kruktomater behövs inte detta men på de tomatplantor som är högväxande är det viktigt för att plantan ska orka ge kraft åt tomaterna. Att tjuva tomatplantor innebär att du knipsar bort alla små skott som du hittar växande i klykorna mellan tomatens grenar och tomatens stam eller stjälk. Är du osäker på om tomatsorten du valt behöver tjuvas så läs på fröpåsen om din sort är en sådan. Det är bra att tjuva skott på plantan med jämna mellanrum tills dess tomatsäsongen är över. Det är till och med lite avkopplande att pyssla med och ”hjälpa” sin tomatplanta och knipsa bort små skott. Knipsandet betyder ju mer näring och kraft till de växande tomaterna. Men som sagt – tjuva bara din tomatplanta om den är av en sort som behöver det.

4. Vänj din tomatplanta stegvis vid livet ute

När nattemperaturen håller sig på minst 8 grader eller mer kan du ställa ut dina tomater i växthus eller ställa dem på en skyddad men solig plats på balkongen eller vid en varm husvägg.  För att tomaterna ska vänja sig vid utelivet är det bra att först låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Låt de inte heller stå i för starkt solljus de första två dagarna. Ska du fortsätta att ha dina tomatplantor planterade i kruka så behöver varje tomatplanta snart en lite större kruka, gärna fylld med 10 liter jord. Vill du bara ha några mindre busk- eller kruktomater på balkongen eller i fönstret så går det också bra med krukor på ca 5-8 liter (en planta i varje kruka). Men har du plats för 10-literskrukor så använd gärna det så trivs plantan ännu bättre. Näringsvattna med tomatnäring som exempelvis Biobact Tomat under hela odlingssäsongen. På så vis får du starkare tomatplantor och fler och finare tomater.

Lycka till!

Tomater i kruka som mognar i solen invid en vägg.

Tomater i kruka som mognar i solen invid en vägg.

 

Du kanske också är intresserad av:

Prova på: Kryddodling på enklare vis

Förså: 7 enkla sätt

Rootmaster: En grönsak upp och en ny ner!

Omskolningens ABC

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken typ av chilli föredrar du?

Loading ... Loading ...