en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Odla gurka. Vi hjälper dig att välja sort.
Publicerat: 2017-03-31

Odla gurka – vilken sort ska jag välja?

Odla gurka kan du göra oavsett om du har växthus eller inte. Det finns exempelvis gurkor som trivs i trädgårdsland, i kruka eller i ampel utomhus. Det gäller bara att välja en sort som tål de förhållanden du har att erbjuda. Vi hjälper dig att hitta rätt sorts gurka att odla.

Det finns massor av spännande gurksorter att välja mellan. Det finns dessutom så kallade frilandsgurkor som du kan odla utan att ha tillgång till ett växthus. Frilandsgurka finns i många sorter och går att ha ute i både trädgårdsland eller pallkrage. Gurka går även att odla i stor kruka eller ampel på balkongen. Sist men inte minst finns det förstås flera sorters gurka som trivs bäst i växthus.

För att lyckas med gurka är det bra att känna till att alla gurkor, oavsett sort, älskar värme. Frilandsgurka som kan växa ute mår alltså bäst av att stå på en så vindskyddad och varm plats som möjligt. Alla gurkor vill ha mycket vatten och näring också. Odlar du gurka i kruka är det viktigt att krukan har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Odla gurka på friland (utomhus)

Här är exempel på några bra sorter att odla om du har trädgårdsland eller pallkrage. Förodla gärna gurkan i små krukor inomhus. Då har du små plantor att sätta ut som brukar klara sig betydligt bättre än gurka som du direktsår utomhus. Att förodla gurka är inte svårt. Här kan du läsa mer om hur du förodlar gurka.

Frilandsgurka ‘Marketer‘

Odla gurka utomhus. Här sorten Marketer som trivs exempelvis i pallkrage.

Gurka av sorten ’Marketer’ trivs utomhus i trädgårdsland, pallkrage eller stor och djup kruka. Den ger riklig skörd och smakrika frukter.

Den här gurksorten har ekologiskt odlade fröer samt ger bra skörd av långa, fina och mörkgröna frukter. God att äta helt nyskördad. Kan förodlas från maj månad. Kan även direktsås från mitten på maj och in i juni. Skördas sedan i augusti och september. Läs mer om hur du lyckas med ‘Marketer’ här.

Frilandsgurka ‘Tanja‘
Den här härliga frilandsgurkan är av slanggurketyp. Precis som för övriga gurksorter är det bra att skörda gurkorna ofta och inte låta dem växa sig för stora. ‘Tanja’ kan förodlas från maj månad, 3–4 veckor innan utplantering, eller direktsås när jordtemperaturen nått 15 grader. Att först förodla i små krukor ger som sagt starkare och tåligare plantor. Läs mer om hur du lyckas med ‘Tanja’ här.

Frilandsgurka: ‘Lemon‘
Finns det runda gurkor? Jo då! ’Lemon’ är en så kallad äppelgurka och den ger små, fina och runda frukter. Den här sorten är god att äta nyskördad och färsk men kan även användas till ättiksinläggningar för exempelvis pickles. Förodla gärna ‘Lemon’ inomhus i små krukor från maj månad, 3–4 veckor innan utplantering. Fröerna är dessutom ekologiskt odlade. Läs mer om hur du lyckas med ‘Lemon’ här.

Äppelgurka av sorten ’Lemon’ ger små, gula och runda gurkor. Goda att äta både färska och inlagda som pickles. En rolig sort att odla!

Frilandsgurka: ‘Profi‘ F1

Den här härliga gurksorten passar utmärkt som inläggningsgurka med sina mörkt gröna, knottriga frukter. Ett bra tips för den här sorten är att lägga fröna i blöt ett par timmar innan sådd. Sorten kan både förodlas och direktsås. Den direktsås från mitten på maj och in i juni och skördas i augusti och september. Läs mer om hur du lyckas med ‘Profi’ F1 här.

För krukan

Krukgurka: ‘Picolino’ F1

Är du sugen på att odla gurkor i kruka för att kunna plocka och äta dem direkt från plantan så ska du så ‘Picolino’ F1. Picolino en ekologisk minigurka som passar perfekt i en stor och djup kruka. Den ger otroligt goda och krispiga frukter med slätt skal. Förodlas med fördel i små krukor inomhus i april och maj innan den planteras i större krukor för skörd hela sommaren. Läs mer om hur du lyckas med ‘Picolino’ F1.

Odla gurka i kruka. Den här sorten heter Picolino F1.

Det går utmärkt att odla gurka i kruka. ’Picolino’ F1 heter den här sorten som trivs bra i kruka och ger krispiga och goda minigurkor.

För ampeln

Ampelgurka: ‘Hopeline’ F1
Det här är en spännande minigurka med ett växtsätt som gör att den går bra att odla i djup ampel eller kruka. ‘Hopeline’ F1 ger små gurkor av asiatisk typ vilket innebär lite torrare och mer smakrikt fruktkött. Skörda gurkorna när de är mellan 8 och 10 centimeter långa för bästa smak. Ett extra plus är att den här sorten står emot mjöldagg bra! Förodla den inomhus i små krukor från april månad, ett frö per kruka. Läs mer om hur du lyckas med ‘Hopeline’ F1 här.

Odla gurka. Här sorten Hopeline som har ett växtsätt som passar både ampel och kruka.

Ampelgurka ’Hopeline’ F1 har ett växtsätt som gör att den kan odla både i djup ampel eller djup kruka på en varm, vindskyddad plats. Den kan även odlas som vanlig gurka och bindas upp. ’Hopeline’ F1 ger små och mycket goda minigurkor som kan ätas som snacks.

Odla gurka i växthus:

Här är två smakrika gurksorter som behöver ett växthus för att trivas riktigt bra.

Växthusgurka: ‘Delistar’ F1
Det här är en gurka som är söt och god i smaken och som dessutom har ett härligt tunt skal. Den trivs bäst i växthus och behöver som alla gurkor näringsrik och väldränerad jord som håller fukten bra. Förodla i små krukor från april månad. Från juli och framåt kan du sedan börja skörda av de härliga gurkorna i ditt växthus. Skörda ofta så att gurkorna inte växer sig för stora och tappar krispighet och smak. Vattna plantan regelbundet! Läs mer om ‘Delistar’ F1 här.

Odla gurka i växthus. Här sorten Delistart F1 som har ett extra tunt skal och god och söt smak.

’Delistar’ gurka har ett härligt tunt skal och mycket god och söt smak. Trivs bäst i växthus.

Växthusgurka: ‘Bella’ F1
’Bella’ F1 är en lättodlad gurka med härligt tunt skal och riklig skörd. Även den här sorten kan skördas efterhand från juli och ända in i september. Låt gärna barnen pausa leken och plocka gurkorna direkt från plantan som eftermiddagssnacks. Läs mer om ‘Bella’ F1 här.

Förodling av gurka i små krukor.

Bäst lyckas du med gurka om du först förodlar fram små plantor i små krukor inomhus. På bilden gurkplantor som sakta vänjer sig vid utelivet. Snart är de redo att planteras om. Läs mer om hur du förodlar gurka här. Foto: Annika Christensen