en blogg från Nelson Garden
Blommor
Höstlök och perenner i kruka - Annika Christensen tipsar.
Publicerat: 2016-09-23

Video: Kombinera höstlök och perenner i kruka

Genom att kombinera vårblommande höstlök och perenner i kruka och ställa dem kallt under vintern får du en fantastiskt fin blomning till våren. Odlingsentusiasten Annika Christensen ger sina tips på vad man ska tänka på när man samplanterar i kruka. 

Förra veckan kunde vi följa Annika Christensen från sin trädgård när hon planterade höstlökar i kruka i tre lager. Den här gången visar hon hur man kan skapa en härlig kombination av vårblommande höstlökar som tulpan och narciss tillsammans med perenner som exempelvis ackeleja.

Kombinationen av lökar och perenner ger en spännande variation av blommor i en vårkruka. Kanske har du lite perenner i trädgården som fröat av sig och då går det bra att ta upp de små perennplantorna och använda dem i en samplantering med blomsterlök på det vis som den Annika visar i sin video.

Vilka perenner passar med vårblommande höstlök i kruka?

Annika tycker att perenner som Ackeleja, alunrot och brunnäva är särskilt fina att samplantera med tulpanlökar och narcisser.

Vilka höstlökar ska jag välja till vårkrukan?

När det gäller själva blomsterlökarna går det bra att välja både tulpaner, narcisser och andra vårblommande lökar. Men Annika förklarar vad som är särskilt viktigt att tänka på för att lyckas med vårkrukan:

– När man håller på med sina planteringar så är det jätteviktigt att man läser på förpackningen så att man vet när lökarna ska blomma. Om man vill att de ska blomma samtidigt eller om lott vid olika tillfällen under våren.

Tips: Plantera lökarna tätt i krukan

Om du väljer att plantera blomsterlök i kruka är det bra sätta lökarna lite tätare än i rabatten. Lökarna får då gärna ligga så pass tätt i krukan att de bara blir kvar några millimeter mellan varje lök. De ska inte nudda vid varandra.

– Jag sätter lökarna tätare i kruka än i rabatten och det gör jag för att det ska bli stadigt när de väl växt upp i krukan, förklarar Annika,

Läs fler tips om hur du kan sätta höstlök: 

Tulpaner i kruka med tre olika ansikten

Video: Plantera vårblommor i kruka i tre lager

5 tips för dig som älskar tulpaner

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken typ av chili föredrar du?

  • 44% Lite Stark
  • 27% Stark
  • 23% Mild
  • 6% Superstark
Loading ... Loading ...