en blogg från Nelson Garden
Blommor
Lökmixen 'Perfect Partners' ur 'Lovely Match' från Nelson Garden. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden
Publicerat: 2017-09-07

Fyllda tulpaner – vårens svar på pionen

Det finns höstlökar som försiktigt kikar upp ur jorden och blommar med små anspråkslösa blommor. Sedan så finns det de som tar plats. Fyllda tulpaner, som även kallas piontulpaner, är ett exempel på de sistnämnda. De stora blommorna med flera lager av kronblad får dem att likna just pioner. Det finns ingen som inte blir imponerad av dessa skönheter!

Tulpaner är ganska anspråkslösa så länge de får stå i väldränerad jord, oavsett om det är i rabatt eller i kruka. De fyllda tulpaner som har höga stjälkar bör placeras på ett skyddat läge. De stora, tunga blommorna gör att stjälkarna lätt viker sig och de utsätts för mycket vind. Låt dem gärna växa tillsammans med stabila perenner som hinner växa upp en bit tills tulpanerna börjar blomma. Perennerna kan då fungera som ett växtstöd för dina tulpaner.

 

 

Lökmixen 'Perfect Partners' ur 'Lovely Match' från Nelson Garden. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Blommorna i ‘Perfect Partners’ öppnar sig lite extra under soliga försommardagar! Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

I tulpanmixen ‘Perfect Partners‘ kombineras tre olika fyllda tupaner; ‘Mount Tacoma’, ‘Angelique’ och ‘Royal Acres’. Tulpanerna går från vitt, genom rosa till mörkt purpurlila. Annika Christensen har odlat lökmixen och älskar denna kombination.

– Den är så vacker! säger hon om lökmixen ‘Perfect Parners’ som har fått blomma i både rabatt och kruka under våren.

– Den rosa ’Angelique’ kan vara nästan vit när den slår ut, för att sedan gå vidare till ljust rosa. När den börjar vissna förstärks de rosa tonerna ännu mer, berättar Annika.

De flesta tulpansorter har en färg som förändras under de olika stadier. De kan därför se lite annorlunda ut än vad du sett på bilder i tidningar, på webben och på förpackningen. Det är också det som är charmen med att varje blomma är unik!

 Lökmixen 'Perfect Partners' ur 'Lovely Match' från Nelson Garden

Låt dina vårblommande höstlökar hälsa dina gäster – och dig själv – välkomna vid infarten. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

 Lökmixen 'Perfect Partners' ur 'Lovely Match' från Nelson Garden. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Lökmixen ‘Perfect Partners’ blommar i kapp med magnoliabusken. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

För att ta tillvara på det dramatiska uttrycket hos Perfect Partners har Annika hittat den perfekta växtplatsen. Under magnolian, som under våren blommar med rosa blommor, täcker tulpanerna den annars bara jorden. De båda växterna hjälps verkligen åt att lyfta fram varandra! Var bara försiktig när du gräver ner lökarna på hösten, så att du inte skadar magnolians rötter. Här kan du läsa mer om att plantera tulpaner i dina perennrabatter. 

Det är svårt att inte börja fantisera om var vi vill gräva ner lökar från ‘Perfect Partners’ i år! Har du en plats hemma i din trädgård eller uteplats där lökmixen skulle passa fint? Dela med dig av dina drömmar på Facebook eller Instagram.

Kan du inte få nog av fyllda tulpaner?

Då gillar du nog också lökmixen ‘Hero in Love

Kombinera tulpaner med fantastiskt resultat

Läs mer om höstlök:

Den mångsidiga och tacksamma pärlhyacinten

Kombinera perenner och höstlök

Plantera höstlök och sätt våren i jorden

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...