en blogg från Nelson Garden
Din trädgård
Publicerat: 2018-03-01

Att göra i hem och trädgård i mars månad

Äntligen börjar ljuset komma på riktigt och dagarna börjar bli lite längre. De första vårblommorna tittar kanske fram och det är härligt att njuta av dem både i rabatten och i små vaser inomhus. Det är också nu det är dags att börja njuta av utefika i vårsolen och att sätta igång med tomatodlingen.

Ta in våren

Dekorera inomhus med några av de första vårblommorna i små vaser i fönstret. Kombinera med några kvistar från exempelvis syrén och sätt i en vas. Det blir vackert och vårlikt när de små späda gröna bladen slår ut och vårljuset strilar in.

Vårkänsla! En grön smoothie på groddar eller mikroblad blir en inbjudande och näringsrik förrätt eller aptitretare på vårlunchen. Receptet hittar du här.
Foto: Annika Christensen

Njut av egenodlade blad och groddar

Groddar blir klara på bara några dagar och odlar du Micro Leaf så har du små smakrika och extremt nyttliga bladgrönsaker klara på bara 2–3 veckor. Här får du hjälp med att odla mikroblad. Missa inte heller våra tips på hur du kan använda mikroblad av bondböna i maten. Föredrar du groddar så hittar du tips på hur du kan odla och använda groddar här. Ett idé är att ta vara på tipsen inför ditt påskbord eller för den första vårlunchen med vännerna eller familjen!

Gör vårfint på din uteplats eller trappa

Planterade du krokuslökar och andra tidiga vårblommande lökar i kruka i höstas så kan du nu, i södra Sverige, börja ställa fram de krukorna på en någorlunda skyddad uteplats eller trappa. Annars kanske du har några extra vårblommor i trädgården som du kan gräva upp och sätt i kruka vid trappen. Borsta undan löv och annat så att det blir riktigt fint. Njut av en första vårfika ute på trappen eller uteplatsen när du är klar och nöjd med ditt krukarrangemang.

Börja förodla

Nu kan du börja förså flera sommarblommor. Även tomater liksom vissa bladgrönsaker är bra att fördolda i mars – åtminstone om du bor i södra Sverige. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute i jorden. Läs gärna våra tips på 7 enkla sätt att förså. Vill du veta mer så berättar vi om fördelarna med att förodla här.

Förodling av Zinnia kan påbörjas i Mars.

Försådd av sommarblommor. Här är det zinnia som är på gång i en Pluggbox. Foto: Annika Christensen

Driv fram dina egna tomatplantor

Från mitten av mars är det äntligen dags att sätta igång att driva fram tomatplantor. Här hittar du fyra värdefulla tips som hjälper dig att lyckas. Du behöver inte äga ett växthus för att kunna odla fram egna fina tomater. Tomater förodlas inomhus och behöver mycket ljus. Bra sorter att börja med om du vill starta nu i mars är låga busk- eller kruktomaterna eftersom de är lätta att ha växande i ett ljust fönster, även när det vuxit sig lite större. Förså gärna tomaterna i ett minidrivhus där tomatplantans rötter kan utvecklas bra. Glöm bara inte att plantera om de små plantorna i små krukor när de blivit ca 5–10 cm höga så att de kan vidareutvecklas och bli ännu starkare. Det är verkligen värt att driva upp egna tomatplantor!

Mars - nu kan du börja förså kruktomater

I mars månad kan du börja förodla kruktomater. Minidrivhuset Rootmaster har bra och djupa pluggceller där tomatrötterna kan utvecklas ordentligt tills dess plantorna är stora nog att planteras om i kruka. Foto: Kristina Niesel

Kom igång extra snabbt och enkelt med tomaterna

Ett tips om du inte är så van att förodla eller har ont om tid är att driva upp egna tomatplantor i Easy to Grow försådda pluggar. Förpackningen fungerar som ett litet minidrivhus och i de porösa pluggarna av torv och kokosfiber finns redan fröer av lågväxande tomatsorter som inte behöver stöd. Tillsätt bara vatten och snart så gror det! När de små plantorna blivit ca 10 cm höga tar du hela pluggen med plantan och sätter i en kruka med lite jord. Läs mer om hur du odlar tomater med Easy to Grow.

Förodla och driv upp dina egna plantor enkelt med Easy to Grow.

Tomatplantor som drivits fram med Easy to Grow. Dags att sätta ner plantorna med hela pluggen i en liten kruka med jord.
Foto: Annika Christensen

Odla basilika i krukor

Att odla egen basilika i krukor är enkelt och du kan lätt odla i flera krukor på en gång eller med några veckors mellanrum för att hela tiden ha tillgång till härlig egenodlad basilika. Se tips på hur du gör här.

Odla egen basilika året om

Odla egen basilika i flera krukor. Det finns så mycket gott att göra av basilika så den går åt. Det går också utmärkt att frysa in grovhackad basilika. Foto: Annika Christensen

Förså sommarblommor

Även för dig som vill ha frodiga rabatter av sommarblommor är förodling verkligen värt att prova på. Trädgårdsfotografen Annika Christensen förodlar nästan alla sina sommarblommor för att de ska klara snigelangrepp och vindar bättre. Läs Annikas tips här.

Förså sommarblommor som petunia.

Vackra sommarblommor som petunia kan du börja förså från mars månad. Foto: Annika Christensen

Börja förodla bladgrönsaker

Sätt gärna förädlade plantor med bladgrönsaker i nedbrytbara papperskrukor tills de är redo för trädgårdslandet eller pallkragen. Då är det bara att sätta ner hela krukan med plantan i jorden sedan.
Foto: Annika Christensen

Redan i mars kan du börja så dina första bladgrönsaker – åtminstone om du bor i södra Sverige. Förodla dem i omgångar, med några veckors mellanrum, i ett flexibelt minidrivhus så har du mer och fler grönsaker att njuta av under hela sommaren – utan att du för den skull behöver använda mer än ditt vanliga lilla trädgårdsland eller pallkrage. Läs om hur du förodlar grönsaker i omgångar här.

Gallra och beskär

De prydnadsbuskar som du vet brukar blomma i din trädgård under högsommar eller höst kan du gallra och beskära nu i mars månad. Det du då gör är att ta bort risiga och skadade grenar så att busken får mer kraft för nya, friskare grenar. Beskärningen måste vara klar innan knopparna på busken börjat svälla. Hinner du inte med det så kan du beskära på sensommar eller tidig höst, efter det att busken blommat över. Även äpple och päron kan beskäras under vårvintern. Läs gärna vår snabbguide till hur du beskär äppelträd och vinbärsbuskar innan du sätter igång.

 

 

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...