en blogg från Nelson Garden
Publicerat: 2016-03-06

Att göra i hem och trädgård i Mars månad

Äntligen börjar ljuset komma på riktigt och dagarna börjar bli lite längre. De första vårblommorna börjar titta fram och det är härligt att njuta av dem både i rabatten och i små vaser inomhus. I mars kan vi också börja förodla sommarblommor och bor du i södra Sverige så kan du även sätta igång med bladgrönsaker och kruktomater. Det är också nu det är dags att börja njuta av vårlika luncher och festligheter. 

Ta in våren!

Snödroppar i äggskal

Njut av våren både ute och inne.

Dekorera inomhus med några av de första vårblommorna. Använd exempelvis snödroppar eller krokus och låt tomma äggskal bli till vas när du dukar upp till en härlig vår- eller påsklunch.

Gör vårfint på din uteplats eller trappa!

Planterade krokuslökar och andra tidiga vårblommande lökar i kruka i höstas så kan du nu, i södra Sverige, börja ställa fram de krukorna på en någorlunda skyddad uteplats eller trappa. Annars kan du alltid köpa vårblommor din trädgårdsbutik och placera ut dem i krukor (krokus och penseer är exempel på vårblommor som tål en hel del kyla). Borsta undan löv och annat så att de blir riktigt fint. Njut av en första vårfika ute på trappen eller uteplatsen när du är klar och nöjd med ditt krukarrangemang.

Njut av egenodlade blad och groddar på påskbordet

Groddar blir klara på bara några dagar och odlar du Micro leaf så har du små smakrika och extremt nyttliga bladgrönsaker klara på bara 2 – 3 veckor. Läs Annika tips här om hur du odlar Micro Leaf. Föredrar du groddar så hittar bra tips på hur du kan odla och använda groddar här. Ett tips är att ta vara på idéerna för ditt påskbord eller för den första vårlunchen med vännerna eller familjen!

En grön smoothie med groddar eller Micro leaf av grönkål blir en vårlik förrätt.

Vårkänsla. Varför inte låta en grön smoothie med groddar eller Micro leaf bli en vårlik förrätt? Receptet på just den här smoothien hittar du här.

Gallra och beskär

De prydnadsbuskar som du vet brukar blomma i din trädgård under högsommar eller höst kan du gallra och beskära nu i Mars månad. Det du då gör är att ta bort risiga och skadade grenar så att busken får mer kraft för nya, friskare grenar. Beskärningen måste vara klar innan knopparna på busken börjat svälla. Hinner du inte med det så kan du beskära på sensommar eller tidig höst, efter det att busken blommat över. Även äpple och päron kan beskäras under vårvintern. En snabbguide till hur du beskär dels äppelträd och dels vinbärsbuskar hittar du här.

Börja förså

Nu kan du börja förså flera av sommarblommorna. Även vissa bladgrönsaker kan förodlas redan i Mars – åtminstone om du bor i södra Sverige. Försådda blommor och grönsaksplantor klarar både snigelangrepp och starka vindar betydligt bättre än när du sår dem direkt ute direkt i jorden. Läs gärna våra tips på 7 enkla sätt att förså. Vill du veta mer om fördelarna med att förodla kan du också läsa om det här.

Förodling av Zinnia kan påbörjas i Mars.

Försådd av sommarblommor. Här är det Zinnia som är på gång i en Pluggbox.

Driv fram dina egna tomatplantor

Från mitten av mars är det äntligen dags att sätta igång att driva fram tomatplantor. Du behöver inte nödvändigtvis äga ett växthus för att kunna odla fram egna fina tomater. Förså  tomatfröna inomhus. De behöver mycket ljus så bästa sorterna att börja med om du vill starta nu i Mars är låga busk- eller kruktomaterna eftersom de är lätta att ha växande i ett ljust fönster, även när det börjar bli lite större. Förså gärna tomaterna i ett minidrivhus där tomatplantans rötter kan utvecklas bra. Glöm bara inte att omskola (plantera om) de små plantorna i små krukor när de blivit ca 5 – 10 cm höga så att plantorna kan vidareutvecklas och bli ännu starkare.

Mars - nu kan du börja förså kruktomater

I mars månad kan du börja förodla kruktomater. Minidrivhuset Rootmaster har bra och djupa pluggceller där tomatrötterna kan utvecklas ordentligt tills dess plantorna är stora nog att planteras om i kruka.

Easy to Grow tomato potEtt tips om du inte är så van att förodla eller har lite ont om tid är också att prova på att driva upp egna kruktomater med Easy to Grow. Med Easy to Grow blir förpackningen ett litet minidrivhus och i de porösa pluggarna av torv och kokosfiber finns redan fröer av de låga kruktomatsorterna ”Balconstar” och ”Bitonto”. Tillsätt bara vatten och snart så gror det! När de små plantorna blivit ca 10 cm höga tar du bara hela pluggen med plantan och sätter i en kruka med lite jord.

Förodla och driv upp dina egna plantor enkelt med Easy to Grow.

Tomatplantor som drivits fram med Easy to Grow. Dags att sätta ner plantorna med hela pluggen i en liten kruka med jord.

Sätt igång en liten kryddodling

Easy to Grow, Herb är ett intressant alternativ om du vill komma igång snabbt och enkelt med en egen kryddodling. Den innehåller försådda pluggar av basilika och oregano. Se tips på hur du gör här.

Förså sommarblommor

Även för dig som vill ha frodiga rabatter av sommarblommor är förodling verkligen värt att prova på. Trädgårdsfotografen Annika Christensen förodlar nästan alla sina sommarblommor för att de ska klara snigelangrepp och vindar bättre. Läs Annikas tips här.

Förså sommarblommor som petunia.

Vackra sommarblommor som petunia kan du börja förså från mars månad. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Börja förodla bladgrönsaker

Redan i Mars kan du börja så dina första bladgrönsaker – åtminstone om du bor i södra Sverige. Förodla dem i omgångar i ett flexibelt minidrivhus så har du mer och fler grönsaker att njuta av under hela sommaren – utan att du för den skull behöver använda mer än ditt vanliga lilla trädgårdsland eller pallkrage. Läs om hur du förodlar grönsaker i omgångar här.

_R2A0572kopia_small

Bladgrönsaker i två olika omgångar i minidrivhuset Rootmaster. Grönsakerna till vänster är klara att placeras ut i trädgårdslandet eller pallkragen.

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken typ av chilli föredrar du?

Loading ... Loading ...