en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Odla mikroblad i januari
Publicerat: 2017-01-01

Att göra i hem och trädgård i januari

Nytt år och nya projekt! Dygnet består fortfarande av många mörka timmar, men inomhus kan det nya odlingsåret redan börja spira! Planera, botanisera bland frönyheter och börja förså. Det finns även enkla sätt att både så och skörda egna färska grönsaker inomhus hemma redan i januari! Vi listar många roliga saker att göra i hem och trädgård i januari. 

Odla skott – mitt i vintern

Micro Leaf (även kallat Micro greens) är små, spröda och delikata skott som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Allt som behövs är ett tråg, blomjord och några frön. Välj mellan bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, pak choi, blomsterkrasse, bondböna, solros eller ärta. Det tar 2–4 veckor innan de färska smakrika, skotten skördas och piffar upp alla dina måltider. Här kan du läsa om hur Annika Christensen stillar sitt odlingsbegär vintertid med Micro Leaf.

Micro Leaf i januari

Micro Leaf är små skott och blad som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Klipp de goda och vitaminrika bladen direkt över maten och servera! På bilden Micro Leaf av bladrädisa och grönkål.

Kika i årets nya frökatalog

Äntligen är årets frökatalog här igen med 582 frösorter och massor med inspirerande tips och läsning. I år har katalogen bytt namn från Trädgårdslandet till Din odlarvän. Vi tyckte helt enkelt att det är ett namn som bättre förklarar vilka vi är och vad vi vill åstadkomma. Mer om det kan du läsa här.

Det går bra att beställa hem katalogen via nätet eller ta dig en titt online här. Från och med vecka 1 2017 hittar du katalogen med tillhörande magasin i butik. Den innehåller allt du behöver inför odlingsåret.

Beställ hem Din odlarvän

Läs Din odlarvän direkt online.

I årets magasin har vi träffat Äntligen hemmas trädgårdsmästare Anders Stålhand som pratar allt från förodling till vad som inspirerar honom allra mest i trädgården. I magasinet tipsar vi även om odling på liten yta, vi hjälper dig att välja rätt gödsel och vi lagar härlig mat med egenodlade grönsaker.

Dessutom firar vi zinnians och bönans år och bjuder på massor av spännande frönyheter. Som alltid så bjuder vi också på en fröpåse. I år har vi valt en härlig kombination av grön och lila basilika som passar perfekt för såväl pesto som spännande basilikadressing. Missa inte heller receptet på basilikasill. Trevlig läsning!

Förbered för förodling!

Nu är det dags att börja köpa hem såjord, frön och etiketter. Med ett minidrivhus blir det enklare att lyckas. För dig som inte känner till vad förodling är så innebär det helt enkelt att man sår frön tidigt inomhus eller i växthus. På så vis får man starkare och tåligare plantor som sedan kan planteras ut.

Med förodlade plantor får du sedan som regel en bättre och tidigare skörd eller blomning. Det är förstås inte alla fröer som behöver förodlas och det är viktigt också att inte börja förodla allt för tidigt. På fröpåsen ser du om fröerna du köpt kan förodlas och vilken månad som är lämpligast att börja för den valda sorten. Chili är exempelvis en grönsak som du kan kan förodla redan nu i januari.

Hur du ska göra för att lyckas med din förodling kan du läsa om här. Trädgårdsentusiasten Annika Christensen listar också sin egna sju enkla sätt att förodla på och tipsar kring hur olika frön bäst kan förodlas.

Odla egen chili

Förodla tidiga frön!

Vill du odla chili så kan du börja förodla dem redan nu i januari. Läs här om du vill vet mer om hur du odlar just chili. Sommarblommor som pelargon och begonia kan du också börja förodla redan nu i januari!

Ruccola på pizzanOdla och skörda inomhus

Det går bra att odla och skörda färska kryddor inomhus på vintern. Basilika och koriander växer ganska bra inomhus så att du kan skörda ganska snart. Eller varför inte odla lite sallat som exempelvis ruccola?

Det är en speciell känsla att kunna skörda egenodlad ruccola inomhus och lägga bladen på en hemmagjord, rykande varm pizza en kylig vinterdag. Se våra tips om hur du lyckas med din inomhusodling här.

Så smörgåskrasse med barnen

Låt barnen vara med och odla inomhus i vinter. Smörgåskrasse är ett perfekt exempel på odling som barnen uppskattar. På bara 4–7 dagar har smörgåskrassen vuxit och går att skörda.

Om du har ett groddtråg går det jättebra att använda det för att odla smörgåskrasse. Annars behöver du bara hushållspapper och en påse med smörgåskrassefrö. Vattna hushållspappret och strö ut smörgåskrassefröna jämnt på pappret. Ställ varmt, exempelvis i ett fönster och se till att hålla pappret fuktigt varje dag. Smörgåskrassen trivs allra bäst om den får stå i 20–25 grader, precis när den ska gro. Fröna i ett paket smörgåskrasse räcker till ca 2 odlingsomgångar.

Vänta fyra till sju dagar innan du har en kruka full med härlig krasse som du kan ha på smörgåsen, räkmackan eller till salladen. Vill du pyssla med barnen kan du passa på att måla krukor också som du kan ha smörgåskrassen i. Se filmen här!

Glöm inte bort dina övervintrande växter

Pelargoner, oliv- och lagerträd, citron och andra plantor som du placerat svalt under vintern vill gärna ha extra ljus så här års – kanske med en växtlampa. Om du vill läsa mer om växtbelysning så bjuder vi på fem riktigt bra tips här! En sparsam skvätt vatten då och då kan också vara bra.

Växtbelysning kan användas till mycket: Användningsområden: 1. Övervintringslampa till medelhavsväxter, t ex oliv- och citrusträd. 2. Allmän belysning till krukväxter i mörka inomhusmiljöer. 3. Belysning vid förodling tidigt på året. - See more at: http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/vaxtbelysning-_240/vaxtbelysning-armatur-vit_5605#sthash.AiW6G2Wk.dpuf

Letar du efter en växtlampa som passar fint även i vardagsrummet? Växtlampan Armatur kan användas för att pigga upp medelhavsväxter men  fungerar även bra för annan inomhusodling.

Skaka av och stötta snötunga grenar

Har du fått nån snö hemma i trädgården? Snö kan visserligen skydda plantorna i trädgården – men blöt snö i för stora mängder blir tung och kan knäcka grenar och buskar. Skaka av och stötta upp dem med buskstöd.

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Veckans fråga

Vilken fjärilsblomma är din favorit?

Loading ... Loading ...