en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Odla mikroblad i januari
Publicerat: 2018-01-01

Att göra i hem och trädgård i januari

Nytt år och nya projekt – för den som vill. Dagarna blir långsamt längre, men inomhus kan det gå fort. Frösådder och groddar växer till sig på bara några dagar, särskilt om dina såprojekt får stöd av växtbelysning. Är du nyfiken på att odla och kunna skörda dina egna grönsaker och kryddor, så kan du göra det redan i januari. Det är bara att sätta igång!

Odla skott – mitt i vintern

Micro Leaf (även kallat micro greens eller mikroblad) är små, spröda och delikata skott som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Allt som behövs är ett tråg, blomjord och några frön. Välj mellan bladrädisa, bladsarepta, grönkål, gurkört, koriander, pak choi, blomsterkrasse, bondböna, solros eller ärta. Det tar 2–4 veckor innan de färska smakrika, skotten skördas och piffar upp alla dina måltider. Här kan du läsa om hur Annika Christensen stillar sitt odlingsbegär under vintern, just med hjälp av Micro Leaf.

Micro Leaf i januari

Micro Leaf är små skott och blad som du enkelt odlar på fönsterbrädan. Klipp de goda och vitaminrika bladen direkt över maten och servera! På bilden Micro Leaf av bladrädisa och grönkål.

Dröm dig bort med årets frökatalog

Äntligen är årets frökatalog här igen med 562 frösorter och massor med handfasta tips och inspirerande läsning. Temat ’Evighet’ speglas inte bara i valet av nya frösorter, utan är också ett genomgående inslag i reportagen. Nyfiken?

Beställ hem Din odlarvän.

Läs Din odlarvän online.

Din odlarvän 2018 frökatalog Nelson Garden

Det går bra att beställa hem katalogen via nätet eller ta dig en titt online . Från och med januari 2017 hittar du katalogen med tillhörande magasin i butik. Den innehåller allt du behöver inför odlingsåret.

Förbered för förodling

Nu är det dags att köpa hem såjord, frön och etiketter. Med ett minidrivhus blir det enklare att lyckas eftersom det hjälper till att hålla en jämn fuktnivå för din sådder. Förodling att du sår frön inomhus eller i växthus, för att ha småplantor att plantera ut när det blir varmare.

Med förodlade plantor får du  som regel en bättre och tidigare skörd eller blomning. Det är förstås inte alla fröer som behöver förodlas och det är även viktigt att inte börja förodla allt för tidigt. På fröpåsen ser du om fröerna du köpt kan förodlas och vilken månad som är lämpligast att börja för den valda sorten. Chili är exempelvis en grönsak som du kan kan förodla redan nu i januari.

Det viktigaste för att lyckas med dina sådder så här tidigt på året, är tillräckligt med ljus. Dagsljuset räcker nämligen inte till. I första delen av belysningsskolan förklarar vi varför.

Fler tips för att lyckas med din förodling kan du läsa om här. Trädgårdsentusiasten Annika Christensen listar också sin egna sju enkla sätt att förodla på och tipsar kring hur olika frön bäst kan förodlas.

Odla egen chili

Ruccola på pizzanOdla och skörda inomhus

Det går bra att odla och skörda färska kryddor inomhus på vintern. Basilika och koriander växer  bra inomhus, så du kan skörda ganska så snart. Vill du odla bladgrönt med en pepprig ton, så exempelvis lite ruccola.

Det är en speciell känsla att kunna skörda egenodlad ruccola inomhus och lägga bladen på en hemmagjord, rykande varm pizza en kylig vinterdag. Läs våra tips om hur du lyckas med din inomhusodling här.

Så smörgåskrasse med barnen

Låt barnen vara med och odla inomhus i vinter. Smörgåskrasse är ett perfekt exempel på odling som barnen uppskattar. På bara 4–7 dagar har smörgåskrassen vuxit och går att skörda.

Om du har ett groddtråg går det bra att använda det för att odla smörgåskrasse. Annars behöver du bara hushållspapper och en påse med smörgåskrassefrö. Vattna hushållspappret och strö ut smörgåskrassefröna jämnt på pappret. Ställ varmt, exempelvis i ett fönster och se till att hålla pappret fuktigt varje dag. Smörgåskrassen trivs allra bäst om den får stå i 20–25 grader, precis när den ska gro. Fröna i ett paket smörgåskrasse räcker till ca 2 odlingsomgångar.

Vänta fyra till sju dagar innan du har en kruka full med härlig krasse som du kan ha på smörgåsen, räkmackan eller till salladen. Vill du pyssla med barnen kan du passa på att måla krukor också som du kan ha smörgåskrassen i. Här kan du se en film på hur det går till.

Glöm inte bort dina övervintrande växter

Pelargoner, oliv- och lagerträd, citron och andra plantor som du placerat svalt under vintern vill gärna ha extra ljus så här års – kanske med en växtlampa. Om du vill läsa mer om växtbelysning så bjuder vi på fem bra tips. En sparsam skvätt vatten då och då är också bra.

Växtbelysning kan användas till mycket: Användningsområden: 1. Övervintringslampa till medelhavsväxter, t ex oliv- och citrusträd. 2. Allmän belysning till krukväxter i mörka inomhusmiljöer. 3. Belysning vid förodling tidigt på året. - See more at: http://www.nelsongarden.se/swe/sek/p/vaxtbelysning-_240/vaxtbelysning-armatur-vit_5605#sthash.AiW6G2Wk.dpuf

Växtbelysning kan användas för att pigga upp medelhavsväxter men fungerar även bra för annan inomhusodling.

Skaka av och stötta snötunga grenar

Har du fått nån snö hemma i trädgården? Snö kan visserligen skydda plantorna i trädgården – men tung, blöt snö i för stora mängder kan knäcka grenar och buskar. Skaka av och stötta upp dem med buskstöd.

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vad ser du fram emot att odla i år?

Loading ... Loading ...