en blogg från Nelson Garden
Aktuellt
Förodla kronärtskocka
Publicerat: 2017-02-03

Att göra i hem och trädgård i februari

Äntligen dags att börja förodla! Det finns en hel del fröer som kan försås inomhus eller i växthus redan i februari. Har du inte hunnit att förså din chili ännu kan du göra det nu även i februari. Även purjolök, kronärtskocka och vissa sommarblommor som exempelvis pelargon kan förodlas nu. Känner du inte för att förodla så finns det även hel del annat du kan göra för att snart kunna njuta av din trädgård i fulla drag.

Bli redo för trädgårdssäsongen!

Titta och välj bland fröer och tips i nyaste frökatalogen! Se över dina krukor – några kanske har spruckit av frosten, kanske behöver du några nya? Och redskapen – behöver de rengöras, oljas in, vässas eller bytas ut?

Förodling av kronärtskocka i februari månad.

Grönsaker som purjolök och kronärtskocka kan förodlas redan från februari månad.

Dags att förodla (förså inomhus)!

Chili, purjolök, kronärtskocka, blomstertobak, pelargon, flitiga Lisa, lobelia, viol, jätteverbena och pensé – redan nu i början av februari ska fröna komma i jorden! För att hinna bilda blommor och frukt under säsongen behöver de förodlas extra tidigt. Är du ny på detta med förodling eller om du vill ha tips på hur du kan förodla smartare så kan du läsa om det här. Missa inte heller Annika Christensen förträffliga tips om hur hon redan i februari och mars förodlar sommarblommor för att få mer prunkande rabatter och krukor utomhus till sommaren. Läs hennes inlägg här. Tips om hur du odlar chili hittar du här.

Testa ett enklare sätt att driva upp egna plantor!

Har du aldrig testat eller aldrig lyckats med att förodla (förså)? Med Easy to grow blir det enklare att drivas upp egna, starka plantor som du kan sätta ut i ditt grönsaksland eller din balkongodling till sommaren. I detta lilla smarta minidrivhus med pluggar av torv och kokos finns frön och näring redan på plats. Allt du behöver göra är att vattna! Enklare kan det väl knappast bli?

Prova exempelvis på att odla fram starka plantor av basilika, oregano och sallat. Kryddorna växer bra i värme medan salladen växer bäst om du ställer den svalt. När plantorna kommit upp ur pluggarna så sätter du pluggen med plantan i en liten kruka med jord. I slutet av månaden kan du även börja odla ampel- eller kruktomater med hjälp av Easy to Grow!

Förodla och driv upp dina egna plantor enkelt med Easy to Grow.

Förodla och driv upp dina egna plantor enkelt med Easy to Grow försådda pluggar.

Så kryddor inomhus

Kryddor du faktiskt kan så året om är basilika, koriander och sallat. Det går att odla på fönsterbrädan. Men kryddor växer bättre om du tillsätter extra ljus med hjälp av växtbelysning.. Väljer du att odla med Easy to Grow så finns alterantivet Easy to Grow Herb, som ger både basilika och oregano i samma lilla minidrivhus (3 pluggar av vardera sorten). Vill även barnen prova på att odla kryddor så hittar du flera tips här.

Odla basilika

Redan nu i februari kan du påbörja odling av din egen basilika. Basilika älskar värme och växer därför bra när du förodlar den inomhus. Ge den mycket ljus bara och håll jorden fuktig.

Odla krasse och groddar

Längtar du efter vårgrönt? Krasse och groddar är så lätt att odla och blir klara på mindre än en vecka. Till och med barnen kan vara med! Låt dem ha ett lite spännande odlingsprojekt med groddar under sportlovet. Vill du ha mer inspiration på temat groddar så missa då inte Annika Christensen intressanta och enkla tips på hur hon odlar och använder groddar. Du hittar hennes eget inlägg  här.

Även krasse är nyttig raw food.

Smörgåskrasse odlar du fram på bara några dar. Nyttigt och smakrikt! Ett riktigt gått krassesmör får du om du blandar hackad krasse i lite ljummet smör med en aning salt och peppar. Jättegott på smörgås eller kex. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Odla mikroblad (små skott och blad)

Vill du har näringsrika färska bladgrönsaker på bara 1 – 3 veckor ska du prova på att odla Micro Leaf eller Mikroblad som det också heter. Du hittar Micro Leaf i de flesta större Trädgårdsbutiker. Tips på hur du odlar Micro leaf hittar du här. Och vill du veta mer om hur du kan använda mikroblad i maten ska du läsa här.

Tunnbrödsrullar med skott av solros

Micro leaf är små ljuvligt goda skott och blad. Det finns i flera sorter. På bilden ovan, skott av solros. Foto Annika Christensen för Nelson Garden.

Ta vintersticklingar

Medan buskarna ännu är i vila – eller när du beskurit dem – passa på att ta sticklingar och sätt i kruka, från exempelvis forsythia, kornell, pil, fjärilsbuske, fläder, liguster, schersmin.

Fortsätt att tänka på fåglarna!

Så här års kan det vara som allra kallast i vissa delar av Sverige medan södra delen av Sverige ofta får kortare köldknäppar varvade med perioder av mindre kyla. Fåglarna behöver fet mat för att må bra i kylan. Gör din egen fågelmat eller häng upp en enkel fågelmatare för jordnötter. Det går också bra att lägga ut några nävar solrosfrön på fågelbordet. Ända in i april kan fåglarna behöva vår hjälp med att hitta sin mat.

Fåglarna behöver fortfarande extra näringsrik mat vid kyliga februaridagar.

Fåglarna behöver fortfarande extra näringsrik mat. I bild fågelmatare Globe som används för att förse fåglarna med näringsrika nötter som också består av nyttigt fett som hjälper fåglarna att må bättre under kyliga eller ruggiga dagar i februari.

Gallra och beskär

Buskar som forsythia, schersmin, paradisbuske och tok kan du beskära nu på vårvintern. I södra Sverige går det ofta att starta med detta redan i Februari. Ta bort risiga och skadade grenar för att ge plantan utrymme och kraft för nya grenar. Även äpple och päron kan beskäras under vårvintern.

 

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Vilket frö groddar du helst?

Loading ... Loading ...