en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Läsartips för ett enklare trädgårdsliv
Publicerat: 2016-08-24

5 läsartips för ett enklare odlingsliv

Tillsammans kan vi alla bidra till ett bättre och enklare odlingsliv! Många gånger handlar det bara om att utbyta mer kunskap och fler idéer med varandra lite oftare. Kunskapen om odling och trädgård ute i vårt avlånga land är stor – det har vi sett.  Här presenterar vi därför nu fem riktigt bra läsartips. För ett bättre och enklare odlingsliv åt alla!

För dig som är trött på att rensa ogräs

”Du behöver inte ständigt och jämt ligga på knä och rensa ogräs. Men det kan vara bra att rensa ordentligt en gång på våren då många ogräs blommar. Rensar du då hinner de inte fröså sig.”

/Carina i  Falköping

För dig som drömmer om mer egenodlad spenat

Läsartipset för ett enklare odlingsliv - odla spenat i september
Så spenat i början av september och njut av egenodlad spenat senare under hösten – exempelvis på en varm, hemlagad pizza.

”Jag har aldrig haft så fin spenat så länge som förra hösten. Mitt tips är att så spenat i början av september. Då blir den aldrig förväxt eller sladdrig av torka utan alldeles perfekt. Jag odlar i växtzon 1 och skördade på friland fram till första helgen i december.”

/Ann-Charlotte i Linköping

För dig som älskar vinbär och är rädd om din rygg

”Är man, som jag, lite skröplig i kroppen, underlättar det med en vinbärsbuske på stam. Kanske även för en liten trädgård. Jag tar bort alla sidoskott på en stickling och låter plantan växa till önskad höjd. Sedan låter jag busken utvecklas på toppen.”

/Kajsa i Ljusdal

För ett enklare odlingsliv - vinbär på stam

För ett enklare odlingsliv: Vinbär på stam är praktiskt för både stora och små.

För dig som gillar tomater, gurkor eller rosor – och att mumsa på bananer!

”Mitt trädgårdstips är att använda bananskal i odlingar av växter som gillar mycket kalium. Jag blandar strimlade skal av ekologiska bananer i jorden när jag planterar om tomater och gurka och fyller på runt rosorna som tacksamt tar emot och svarar med rikare blomning och bättre motståndskraft mot till exempel lusangrepp.”

/Kristina i Lidköping

För dig som älskar kryddor men ratar sniglar – och är trött på att böja dig

”Detta är mitt tips på hur man odlar, framför allt kryddor, i ventilationsrör. Då slipper man de sniglar som huserar i södra Sverige. Dessutom behöver man inte ”kröka rygg” vilket det flesta pensionärer uppskattar.”

/Siv i Ljungby

För ett enklare odlingsliv: Odla kryddor och sallad i ventilationsrör

För ett enklare odlingsliv: Härlig kryddodling i en grupp ventilationsrör. Även salladen trivs alldeles förträffligt. Foto: Siv i Ljungby.

Boken: Skillnadens Trädgård - ett trädgårdsskafferi.

Boken: Skillnadens Trädgård – ett trädgårdsskafferi.

Tipsen ovan har vi fått in av våra läsare via en tävling som vi presenterade i vår frökatalog och magasin tidigare i år. Som belöning för dessa fina tips kommer de fem vinnarna att få varsin bok som gåva – närmare bestämt Skillnadens Trädgård  – ett ekologiskt trädgårdsskafferi. En välskriven bok av journalisten och den självlärda odlingsprofilen Sara Bäckmo.

Läs också:

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

Tillsammans kan vi rädda våra humlor och bin

Våra bästa tips mot mördarsniglar

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.