en blogg från Nelson Garden
Recept
Publicerat: 2017-06-19

Härliga sommarsallader för alla tillfällen

Finns det något som passar bättre en varm sommardag än en riktigt fräsch och god sallad? Med egenodlade grönsaker och sommarens smaker är det lätt att lyckas med sommarmaten. Vi har plockat ihop tre enkla sommarsallader för alla tillfällen.

Vi är många som redan har börjat skörda sallat och andra sommarprimörer ute i trädgården eller på balkongen. Andra väntar spänt på sin första skörd. Kanske odlar du bara lite grann med då kan du alltid kombinera dina egenodlade grönsaker med andra närodlade. Det behövs sällan särskilt mycket för att få till en härlig sommarsallad. Förhoppningsvis kan dessa tre sallader få fart på inspirationen!

Sommarsallad med rädisor

Nyskördade rucola, rädisor och gurka är den perfekta basen för en somrig sallad.

Sommarsallad med nyskördade rädisor

En riktigt fräsch och krispig sallad som fungerar bra som ett lättare mellanmål eller som tillbehör till en stadigare måltid. Varva nyskördade blad av till exempel rucola med egenodlade rädisor och tunt skivad gurka från det egna växthuset. Har du squash i pallkragen eller landet kan den förstås ersätta gurkan.

Toppa gärna med några söta sockerärtor eller med näringsrika mikroblad av ärtskott eller bondböna och grovmalen svartpeppar. Vill du ge salladen lite extra karaktär går det alldeles utmärkt att blanda ner lite dill eller gräslök. Använd gärna gräslöksblommorna också – de är både ätbara och fantastiskt vackra att dekorera med. Vill du göra salladen lite matigare kan du blanda ner dina favoritgroddar också.

Sallad med grillad aubergine, paprika och oliver

Grillad aubergine gör sig fint med smakrik paprika och salta oliver.

Ljummen auberginesallad till grillkvällen

I slutet på juni och i början på juli kan du börja skörda dina första auberginer från växthuset – perfekt när grillsäsongen drar igång på allvar. Aubergine är gott att grilla eller steka med lite salt i olivolja. Har du tid kan du skiva auberginen, strö salt över skivorna och låta stå en stund, en halvtimme brukar räcka gott. Saltet gör att vätskan dras ut. Torka av skivorna och låt dem vila i en god marinad. Att auberginen först fått dra i lite salt gör att fruktköttet nu drar åt sig bättre av marinaden.

På bilden har vi lagat en ljummen medelhavsinspirerad sallad. Den blir ett utmärkt tillbehör till grillat kött eller grillad fisk eller vad du väljer att lägga på grillen. Gör salladen genom att blanda grillad aubergine med grillad lök och paprika. Blanda även i oliver och toppa med några blad av nyskördad basilika. Tillsätt gärna kapris om du vill ge salladen lite extra sälta en varm sommarkväll. Toppa med en riktigt god olivolja och nymalen svartpeppar.

Jordgubbar och tomater i salladen

Till vänster: Jordgubbar och tomater gifter sig mycket bra i en somrig sallad. Till höger: Har du sallad över från gårdagens middag? Lägg salladen tillsammans med pasta, bönor eller annat tillbehör i en glasburk och ta med som picknick till stranden dagen efter.

Tomat- och jordgubbssallad

Finns det något somrigare än att blanda ner söta, svenska jordgubbar i en sallad? Här har vi kombinerat jordgubbarna från trädgårdslandet med de allra första växthustomaterna och toppat med några aromatiska basilikablad.  Har du redan mogna tomater utomhus eller på balkongen kan du självklart använda dem. Det behöver inte vara svårt att åstadkomma en smakexplosion.

Ett gott tips till jordgubbarna och tomaterna är att bryta lite fetaost och blanda ner i salladen. Det ger en härlig sälta och just fetaosten är riktigt bra kompis med jordgubbarna. Avsluta med att ringla lite krämig balsamico över salladen.

Om det blir sallad över från gårdagens middag är det enkelt att göra en fräsch och god matlåda. Blanda ner den överblivna salladen i en glasburk med lock. Tillsätt lite färskpotatis, sallad eller nykokta bönor och ta med som lunch till stranden dagen efter.

Förra sommaren tipsade vi om flera goda picknicksallader att ta med sig i glasburk på sommarutflykten. Den artikeln hittar du här!

Andra inspirerande sommarrecept:

Rostad sallad och rabarbermuffins

Wrap med egenodlade grönsaker

Härliga sommarrecept från Farbror Grön

Somrig smoothie på groddar och frukt

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...