en blogg från Nelson Garden
Okategoriserade
Fars Dag Nelson Garden
Publicerat: 2017-11-12

Fars dag: Historien om Nelson Garden

1933 grundades företaget som idag går under namnet Nelson Garden. Då var Georg Nilsson en flitig ung kille som cyklade runt och sålde fröer. Idag växer fröer från Nelson Gardens i trädgårdar i hela Sverige, Norge, Finland och Danmark. Här är historien om ett familjedrivet företag med kvalitet och enkelhet som ledord.

För 84 år sedan cyklade en ung Georg Nilsson runt i området kring Belganet i norra Blekinge – på gränsen till Småland – och sålde fröer för ett lokalt fröföretag. Försäljningen gick bra för Georg som började köpa hem tomma fröpåsar som han fyllde med fröer hemma vid köksbordet. Idag driver sonen Torsten Nilsson företaget vidare, med precis samma entusiasm.

– Min pappa Georg växlade upp verksamheten en hel del under åren som jag och mina syskon föddes. Han drev fröföretaget på bottenvåningen och familjen levde på övervåningen. På den tiden hade han skaffat sig en förpackningsmaskin, men det var fortfarande i relativt liten skala även om företaget i lilla Belganet var ganska stort, säger Torsten.

Från Bröderna Nilsson till Bröderna Nelson

Som 20-årig grundade Georg företaget Bröderna Nilssons frö tillsammans med sin bror. I grannbyn fanns dock ett företag med exakt samma namn men som jobbade i en helt annan bransch. På grund av att post hamnade fel och aldrig skickades vidare till Georg valde han att byta namn till Bröderna Nelsons frö.

– Familjen levde hyggligt på fröhandeln men när jag tog över 1978 stod förtaget på randen till konkurs. Bröderna Nelson sålde många av sina fröer till lanthandlare, men i takt med att ICA och Konsum slog igenom försvann lanthandel efter lanthandel. Lanthandelsdöden var nära att knäcka Bröderna Nelson, säger Torsten.

Torsten Nilsson tar över efter Georg

Torsten Nilsson tog tillsammans med sin bror Siwert över företaget från sin far 1978. Det första de gjorde var att åka ner på kontinenten och börja köpa fröer direkt från producenterna istället för konkurrenterna, vilket gav dem lägre inköpspriser. Dessutom fokuserade de direkt på att sälja in fröerna till större butiker som ICA, Konsum och gröna fackhandelskedjor. Omsättningen dubblerades redan första året och fortsatte att göra så flera år i rad. Då togs också beslutet att flytta.

– Jag åkte ner till Ronneby med en plan om att bygga nya lokaler där. Efter tvärnej därifrån välkomnades vi med öppna armar i Tingsryd. Då flyttade vi in i lokaler på 800 kvadratmeter. Lokalen byggdes ut vartannat år och idag har vi verksamheten på 16 000 kvadratmeter. Men vi var fortfarande otroligt små om vi jämför med konkurrenterna, säger Torsten.

Bröderna Nelson har hela tiden tagit marknadsandelar från konkurrenterna och i takt med att försäljningen också riktades utomlands bytte företaget namn till det mer internationellt gångbara Nelson Garden. Med fokus på kvalitet, enkelhet och med konsumenten i fokus.

– ”Vi ska vara den bästa aktören” har hela tiden varit devisen både i Sverige och när vi växt utanför Sveriges gränser. Vi är otroligt bra på de små detaljerna och det är just de där detaljerna som gör helheten och kan betyda oerhört mycket för odlaren. Vi har bland annat lagt ner mycket kraft på texter och odlingsanvisningar och med sorter som passar att odla i vårt klimat, förklarar Torsten.

Med rötterna i Småland och fokus på kvalitet

220–230 frösorter och några enstaka blomsterlökar på 1980-talet har vuxit till många hundra frösorter, blomsterlökar, verktyg för förodling och trädgård och mycket annat. Den lokala förankringen är minst lika viktig idag som den var när Georg Nilsson en gång satte sig på cykeln och sålde sina fröer.

– Vi har ju våra rötter i Småland även om Georg började sin bana på andra sidan gränsen till Blekinge. Den småländska envisheten i att vi vill göra något riktigt, riktigt bra finns som alltid här. Vi vill göra det enkelt för våra odlare och erbjuda produkter som är prisvärda.

Torsten jobbar fortfarande operativt i familjeföretaget även om han för fem år sedan – efter 35 år vid rodret – lämnat över vd-rollen till Martin Borgström. Istället satsar han det mesta av sitt krut på Nelson Seed Development, forskningsavdelningen inom koncernen. Blicken är hela tiden fäst vid horisonten samtidigt som fötterna och familjearvet står stadigt i den småländska jorden.

Läs mer:

Vad skiljer ekologiska fröer från vanliga fröer

Så får du en miljövänlig trädgård

Alla Nelson Gardens produkter

Så skapar du en fågelvänlig trädgård

Nyhetsbrev
introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.

Frågan

Har du provat att täckodla?

Loading ... Loading ...